Чехия спечели убедително с 3:1 срещу Полша като домакин в първия двубой от Група "Е" за европейските квалификации.

бта
26 снимки

Срещата започна изключително динамично и само за три минути чехите вкараха два гола. Още в първата минута на двубоя Ладислав Крейчи бе точен и даде преднина на Чехия.

Две миунти по-късно Томаш Чванчара се разписа, за да удвои преднината на домакините и да прати в нокдаун състава на Полша. 

В 12-ата минута дойде първият по-опасен шанс за Полша. Роберт Левандовски обаче разочарова със завършващия си удар и стражът Иржи Павленка нямаше проблеми със спасяването. 

Отново Левандовски си опита късмета в 18-ата минута с изстрел от сериозна дистанция, който обаче бе блокиран. Три минути след това Франковски също застраши вратата на Чехия с мощен шут по земя, но вратарят на гостите отново се справи отлично. 

В 36-ата минута Пьотр Желински нанесе много разочароващ удар извън наказателното поле, пращайки топката далеч от целта. 

Полша не успя да си вкара положенията  през първото полувреме, а Левандовски изпусна и в 55-ата минута, когато стреля с глава, но отново Павленка спаси.

В 64-ата минута Чехия нанесе решителният удар, след като Ян Кухта с воле прати топката в мрежата на Войчех Шчесни за 3:0. 

Десет минути след това домакините имаха още един добър шанс да отбележат. Адам Хложек стрел от ръба на наказателното поле, а топката премина на сантиметри от десния страничен стълб.

Роберт Левандовски не спря да търси гола и в 81-ата минута отново пробва от дистанция, но ударът му бе блокиран от защитник на Чехия. 

В 87-ата минута дойде и почетното попадение за "дружина полска". То бе дело на Дамина Шимански, който влезе в игра десетина минути преди това.