Отборът на Чехия надделя над Италия в група C на Европейското първенство за младежи, което в момента се провежда в Полша. Възпитаниците на селекционера Витеслав Лавичка не оставиха никакво съмнение в превъзходството си и разочароваха сочения предварително за фаворит в срещата тим на „скуадра адзура“.

Чехия се наложи с 3:1 и завърза максимално борбата в групата. Това бе първа победа за чехите, които в първия си мач допуснаха поражение от Германия с 0:2. Италия пък инкасира първа загуба, след като в първия кръг взе комфортна победа с 2:0 над Дания.

По-късно тази вечер Германия среща Дания, а при втори успех за Бундестима, отборът ще си осигури място на полуфиналите в турнира.

Мачът на стадиона в Тихи започна добре за италианците, които пропуснаха първото положение в срещата. То дойде в 11-ата минута, когато Бернардески получи топката на удобна позиция, но стреля встрани от вратата.

Чехите обаче не сгрешиха при първия си по-добър шанс пред вратата на Италия. Капитанът Травник откри резултата, възползвайки се от подхлъзване на Ругани в 21-ата минута.

Футболистите на „скуадра адзура“ привидно владееха повече топката, но допускаха елементарни грешки в опасни зони.

През второто полувреме Италия все пак успя да стигне до изравняване, като то дойде в 70-ата минута. Доменико Берарди върна надеждите на своите, но не за дълго.

Марек Хавлик и Михаел Люфтнер реализираха нови две попадения за Чехия, за да осигурят ценната победа, която ги остави в играта и запази шансовете им за класиране за полуфиналите. Третото попадение за чехите, дело на Люфтнер бе рядко красиво, като той заби топката в мрежата с удар от 30 метра.