Европейските клубове не трябва да се страхуват от напускането на свои футболисти към отборите от Саудитска Арабия, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Кристиано Роналдо и Карим Бензема взеха стотици милиони долари, за да се присъединят към тимове от Саудитска Арабия, а подобни предложения бяха отправени към Лионел Меси и Лука Модрич. Очаква се още играчи да последват някои от най-големите звезди в спорта през 21-ви век.

"Това е грешка за футбола в Саудитска Арабия. Защо това е проблем за тях? Защото те трябва да инвестират в академии, трябва да доведат треньори и да развиват свои собствени играчи. Системата за закупуване на играчи, които почти приключиха кариерата си, не е системата, която развива футбола. Грешката беше подобна и в Китай, когато доведоха играчи, които са в края на кариерата си.  Не става дума само за пари, а най-силните първенства и турнири са в Европа. Не сме изгубили водещите ни футболисти. Те отиват на друго място в края на кариерата си, за да изкарат още пари", заяви Чеферин в неделя, цитиран от световните агенции.