Руските национални отбори и клубове ще се върнат към участие в състезания под егидата на Европейската футболна федерация (УЕФА) само след края на специална военна операция, заяви президентът на централата Александър Чеферин пред сръбския телевизионен канал "Sportklub".

"Русия ще се върне във футбола едва когато събитията в Украйна приключат", каза Чеферин.

Шефът на УЕФА обясни и прекратяването на сътрудничеството с Газпром.

"Просто трябваше да се направи като някакъв вид символичен акт. По време на мачове, които се гледат от стотици милиони хора, е трудно да се рекламира тази компания. Много съжалявам, но трябваше да го направим. Но трябва да призная, че най-често тези, които се оплакват от тази тема, са тези, които все още купуват газ от същата компания", отбеляза Чеферин.

На 28 февруари 2022 година ФИФА и УЕФА отстраниха руските клубове и национални отбори от участие в международни състезания поради ситуацията в Украйна. В същия ден УЕФА обяви прекратяването на спонсорския договор с Газпром.

Газпром е официален спонсор на Шампионската лига от 2012 година. През 2021-а компанията подписа ново споразумение за партньорство с УЕФА, което беше валидно до 2024 година.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева