Броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус на турнира Копа Америка в Бразилия се е увеличил до 140 до момента, съобщиха от Южноамериканската конфедерация по футбол (КОНМЕБОЛ).

"От 15 235 направени теста от началото на шампионата, 140 са с положителен резултат, което е около 0.9 процента. По-голямата част от заразените са служители, членове на делегации и персонал", добавиха от организацията.

Както КОНМЕБОЛ посочва, това показва ефективността на протоколите за безопасност и редовното провеждане на тестове.

Местните медии съобщиха за няколко случая на КОВИД-19 в четири национални отбора. Трима играчи и един служител на Боливия, двама от треньорския щаб на Колумбия и специалист по физическа подготовка в тима на Перу се заразиха с вируса. Отборът на Венецуела претърпя най-големи загуби - 13 души бяха диагностицирани с КОВИД-19 в състава и заради това трябваше спешно да извикат 15 нови играчи в националния тим.

В петък бразилското правителство заяви, че 82 души, свързани с Копа Америка, са се заразили с коронавирус. И четирите града домакини - Рио де Жанейро, Бразилия, Куяба и Гояния, регистрират случаи от началото на турнира.

Копа Америка беше преместена в Бразилия, след като Колумбия заради политически вълнения и Аржентина поради нарастващите нива на заразени в КОВИД-19, отпаднаха като домакини.

Решението за организиране на турнира в Бразилия срещна много критики. В неделя страната регистрира 1050 смъртни случая, което прави общо над 500 000.