Президентът на УЕФА Александър Чеферин се срещна днес с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис като част от усилията за справяне с организираното насилие във футбола след смъртоносното нападение на хърватски фенове в Атина, съобщи АП. Шефът на европейската футболна централа призова от Атина да се "отстрани рака" на хулиганството.

Чеферин започна разговори с премиера Кириакос Мицотакис. В Гърция на срещата с представителите на четирите големи клуба се е решило полицията на контролира вече входовете на всеки стадион.

Срещите се провеждат часове преди мача за Суперкупата между Севиля и Манчестър Сити на стадион "Караискакис" край Атина.

29-годишен фен на АЕК Атина, Михалис Кацурис, почина миналата седмица от кръвоизлив, след като бе намушкан с нож при бой с ултрасите на Динамо Загреб. Повече от 100 души, предимно хърватски граждани, са задържани по обвинения в убийство и участие в престъпна група.

"Проблемът с насилието и хулиганството не е гръцки, а европейски", заяви Мицотакис. "Апелирам към всички на европейско ниво да бъде отстранен този рак", добави той.

Хърватският президент Зоран Миланович обвини по-рано тази седмица гръцките власти, че третират арестуваните фенове като "военнопленници". Атина даде „остър отговор на провокативните изявления на хърватския президент“ за задържаните футболни фенове на Динамо Загреб, заявявайки, че Гърция е правова държава.

"Ще направим всичко възможно подобна трагедия да не се повтаря", каза Чеферин.

"Виновни ще бъдат намерени и наказани за това убийство", допълни Кириакос Мицотакис.

УЕФА отмени квалификационен мач за Шампионската лига между АЕК и Динамо миналата седмица, но отхвърли искането на гръцкия клуб да дисквалифицира отбора от Загреб. Снощи АЕК победи с 2:1 с гол в 90-ата минута на стадион "Максимир" в Загреб. Костас Галанопулос, който отбеляза победния гол, вдигна черна лента на ръката си, след като вкара гола.

"Наистина искахме победата. Не дойдохме тук за равенство“, каза 25-годишният гръцки полузащитник. "Не знаех как да отпразнувам гола и не исках да провокирам никого – феновете или отбора – но това беше най-малкото, което можехме да направим като играчи и като клуб“, каза той. АЕК посреща Динамо в събота./БТА