Африканската футболна конфедерация (КАФ) остро осъди президента на Наполи Аурелио Де Лаурентис заради думите му, че няма да подпише с този континент, освен ако те не се откажат доброволно от участие в националните отбори на турнира за купата на Африка.

Де Лаурентис ядоса не само управителното тяло на Африканския футбол, но и много други хора, след като беше категоричен, че повече не иска в отбора си футболисти, които в разгара на сезона ще напуснат клуба, за да играят на първенството на континента.

Турнирът за Купата на Африка обикновено се провежда през зимата, за разлика от първенствата на другите континенти – на Европа, на Южна и на Северна Америка, които се играят през лятото. Причината е, че лятото в Африка е непоносимо горещо и влажно, за да бъде безопасно за футболистите.

Големите пет първенства в Европа, както и вече шампионатите на Белгия, Нидерландия и Португалия, не прекъсват около Коледа и липсата на aфриканските футболисти се оказва решаващо в някои моменти. Тазгодишното Световно първенство в Катар също е през зимата и представлява още едно изключение, заради което първенствата ще спрат.

"Целият борд на КАФ е ужасен от безотговорните и неприемливи забележки, направени от президента на Наполи Аурелио де Лаурентис относно африканските играчи и Купата на африканските нации", гласи официално изявление.

"Като публично обявява, че играчите от Африка, които подписват договори с Наполи, трябва да се откажат официално и от участие за Купата на нашия континент, коментарът на Де Лаурентис попада категорично под ударите на член 14 на Дисциплинарния правилник на УЕФА.

"Следователно КАФ призовава УЕФА да започне разследване срещу него. Нямаме съмнение, че италианският футбол, Наполи и УЕФА са толкова ангажирани с тези проблеми, представляващи откровена дискриминация, колкото и ние в КАФ.

"Трябва ли да приемем, че председателят на Наполи ще включи подобни ограничителни условия към играчи от Южна Америка, Азия и други конфедерации, забранявайки им да играят в техните континентални състезания, които са важни за развитието и растежа на футбола в световен мащаб?", пишат още от централата на африканския футбол.

Следващото издание на турнира за Купата на Африка трябва да се проведе през януари 2024-а година в Кот д'Ивоар, след като беше първоначално планирано аз юни-юли догодина, но отложено заради опасения от неподходящо време.