Уест Хем Юнайтед продължава своята европейска приказка във второто издание на Лигата на конференциите. Отборът на Дейвид Мойс направи голяма крачка напред, след като се класира за финала на турнира след победа с минималното 1:0 срещу АЗ Алкмаар на техния стадион „АФАС“.

Въпреки че нидерландският тим беше известен със своята непобедимост у дома в европейските турнири в продължение на 25 поредни срещи, „чуковете“ успяха да ги елиминира с общ резултат 3:1. В решаващия мач единственото попадение бе отбелязано от Пабло Форналс в четвъртата минута на добавеното време.

За лондончани това е огромно постижение, след като миналия сезон отборът не успя да стигне до финала на Лига Европа и отпадна на полуфиналите. Сега, година по-късно, „чуковете“ се изправят пред вълнуващо предизвикателство и ще играят в първи финал в европейските клубни турнири от 47 години насам.

Кампанията на Уест Хам в Лигата на конференциите е впечатляваща. От началото на сезона отборът не познава загуба в 14-те си мача в турнира, което прави тяхното класиране за финала още по-заслужено. Феновете и футболната общественост възхваляват подвига на „чуковете“ и с нетърпение очакват големия финал срещу италианския Фиорентина.

Домакините започнаха по-активно, а играта се развиваше основно в половината на лондончани. Този импулс обаче не доведе до нищо повече освен два корнера пред вратата на Ареола. В 17-ата минута Уест Хем създаде първата си по-добра атака в мача, която завърши с удар от границата на наказателното поле от Боуен, след който топката премина встрани.

В 25-ата минута Пакета можеше да изведе гостите напред, но техничният му удар от пеналтерията към далечния ъгъл срещна гредата.

Домакините владееха повече топка, докато гостите чакаха възможности за контраатаки. В 40-ата минута АЗ организира добро нападение, в края на което Сугавара получи топката в наказателното поле и стреля по земя, но Агер успя да отклони в корнер. Това бе и единственият реален шанс за АЗ преди почивката.

Нидерландците започнаха доста по-добре втората част. В 48-ата минута Керкеш проби отляво и центрира успоредно на голлинията, но нямаше негов съотборник, който да засече. Минута след това Мийнанс стреля, но Ареола нямаше проблем да улови.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Уест Хем отговори с опасен удар на капитана Деклан Райс от далечна дистанция. Топката тупна коварно пред Райън, но стражът на АЗ реагира добре и изби в корнер.

В 58-ата минута Павлидис падна в наказателното поле след контакт с Агер, и домакините поискаха дузпа, но такава правилно не бе отсъдена. АЗ усили натиска. В 66-ата минута Хаджидиакос стреля от границата на наказателното поле, но Ареола внимаваше и улови.

В 74-ата минута Боуен проби добре отдясно и стигна до аутлинията, откъдето опита да върне по земя пред голлинията, но прати топката в краката на Класи, който пресече и така лондончаните пропуснаха страхотен шанс.

В 81-ата минута Керер за малко не си отбеляза автогол, след като нескопосано насочи с крак топката към ъгъла на собствената си врата след неточно центриране отдясно. Ареола обаче внимаваше и изби. Две минути след това Агер имаше страхотна възможност, след като бе оставен сам на далечната греда, но стреля неточно от границата на вратарското поле.

В 87-ата минута стана разбъркване в наказателното поле на Уест Хем, когато Меердин, Ареола и Зума скочиха за една висока топка. Домакините поискаха дузпа заради игра с ръка на централния бранител на "чуковете", но позицията на ръката на Зума бе съвсем естествена, така че трудно можеше да се отсъди дузпа.

Уест Хем не само издържа на плахия опит за натиск на домакините, но в четвъртата минута на добавеното време стигна до победата след страхотна солова изява на резервата Пабло Форналс, който пресече опит за подаване на Хаджидиакос, след което сам проби през центъра и стреля в далечния ъгъл, за да оформи крайния резултат от 0:1.