Отборът на Байерн Мюнхен спечели шестата си поредна купа, след като победи с минималното 1:0 мексиканския Тигрес УАНЛ във финала на турнира за Световното клубно първенство. Единственото попадение отбеляза Бенжамен Павар в 61-ата минута. 

С този успех „баварците“ се превръщат едва във втория тим в историята, който печели шест трофея в рамките на една година. Точно това постигна Барселона през 2009 година. Миналата година тимът на Ханзи Флик завоюва титлата в Бундеслигата, Купата на Германия, Шампионската лига, Суперкупата на Германия и Суперкупата на Европа. 

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Първоначално турнирът трябваше да се проведе през месец декември миналата година, но беше преместен заради пандемията от COVID-19. Тази вечер "баварците" доминираха през целия двубой и можеха да постигнат и по-изразителен резултат, след като създадоха редица положения. На два пъти гредите спасиха Тигрес, а попадение на Джошуа Кимих беше отменено през първата част.


Още преди да са изтекли и 30 секунди от двубоя мексиканците създадоха първата опосна ситуация. Андре-Пиер Жиняк засече с глава центриране в наказателното поле отдясно, но топката рикошира в бранител на Байерн и излезе в корнер. 

Първият удар за "баварците" дойде в петата минута, който бе отправен от Лерой Сане, но слабо в ръцете на вратаря на Тигрес. 

Минута след това Роберт Левандовски не успя да уцели добре топката в наказателното поле и пропусна да изведе своя тим напред в резултата.

В 13-ата минута Алфонсо Дейвис проби в половината на Тигрес и пусна пас за Левандовски, но той не успя да нанесе удар между няколко футболисти в жълто.

В следващите минути Байерн пое контрола в двубоя в свои ръце, като вкара и попадение, което беше отменено. В 18-ата минута беше оставено огромно пространство пред наказателното поле за Джошуа Кимих, който нанесе силен и точен изстрел, който попадна в долния десен ъгъл на вратаря Гузман. След проверка с със системата ВАР голът бе отменен, тъй като по време на удара Роберт Левандовски прескочи топката и не игра с нея, но бе в засада и бе отчетено, че влияе на играта.  

В 24-ата минута Дейвис проби чудесно и отляво и пусна остър пас в наказателното поле, където обаче Карлос Салседо обаче го пресече пред погледа на футболист на Байерн.

Минута след това мощен удар на Кингсли Коман от дистанция бе спасен след чудесната реакция на Гузман.

В 34-ата минута Лерой Сане засече центриране от корнер с левия крак, но топката се отби от напречната греда.

Байерн стартира втората част, така, както приключи и първата – с доминация на терена. 

В 51-ата минута Гнабри се освободи технично в наказателното поле и нанесе изстрел, но в аут. 

След час игра Кимих центрира около точката за дузпа, където Левандвоски игра с глава, но се сблъска и с вратаря Гузман. Топката попадна обаче на пътя на Бенажамен Павар, който на празна врата отбеляза, но попадението бе отменено първоначално заради засада на поляка при центрирането. Ситуацията бе разгледана със ситемата ВАР и след около минута чакане голът бе зачетен, след като бе отсъдено, че Салседо покрива засадата – 1:0.  

След гола Байерн продължи да пресира дълбоко в противниковата половина и футболистите на Тигрес рядко успяваха да изнесат топката извън своята половина.

В 73-ата минута Дейвид Алаба стреля силно, но над вратата.

В тези минути за Байерн на терена се появиха Корентен Толисо, Джамал Мусиала, Дъглас Коста и Ерик Максим Чупо-Мотинг, които замениха Серж Гнабри, Лерой Сане, Кингсли Коман и Роберт Левандовски. 

Девет минути преди края на редовното време Корентен Толисо стреля силно извън наказателното поле, Гузман не се намеси по най-добрия начин, като топката се отби от дясната му греда, но след това стражът я улови.  

В 83-ата минута имаше Жиняк не можа да нанесе удар след добро центриране от левия фланг.

Секунди след това обаче Салседо и Гузман не се разбраха, като бранителят опита да върне с глава за своя  вратар, който обаче извън наказателното си поле. Все пак обаче стражът успя да стигне до топката преди тя се озове във вратата му.

В 85-ата минута Ерик Максим Чупо-Мотинг направи чудесен рейд, като тръгна от центъра, справи се с няколко бранители на Тигрес, влезе в наказателното поле и комбинира с Дъглас Коста, който шутира, но Гузман изби. Топката обаче стигна до Кимих, който стреля от границата на наказателното поле, като този път аржентинският страж на мексиканския тим улови.  

Секунди преди края на редовното време удар с глава на Чупо-Мотинг премина над напречната греда. 

До края на четириминутното продължение номи ситуации липсваха и напълно заслужено Байерн спечели турнира, като по този начин завоюваха шестата си поредна купа в рамките на една година. 


FT | БАЙЕРН МЮНХЕН – ТИГРЕС УАНЛ 1:0

1:0 Бенжамен Павар 61'

Отменен гол: Джошуа Кимих 18' (ВАР)

Жълти картони: Хесус Дуеняс (Тигрес) 42', Луис Родригес (Тигрес) 69', Рафаел Кариока (Тигрес) 90'

Стартови състави на двата отбора:

БАЙЕРН МЮНХЕН (4-2-3-1): 1. Мануел Нойер (к) - 5. Бенжамен Павар, 4. Никал Зюле, 21. Люка Ернандес, 19. Алфонсо Дайвис - 6. Джошуа Кимих, 27. Дейвид Алаба - 29. Кингсли Коман, 10. Лерой Сане, 7. Серж Гнабри (24. Корентен Толисо 64') - 9. Роберт Левандовски

Старши треньор: Ханзи Флик

ТИГРЕС УАНЛ (4-4-2): 1. Науел Гузман - 29. Хесус Дуеняс, 3. Карлос Салседо, 13. Диего Рейес, 28. Луис Родригес - 23. Луис Куиньонес, 19. Гуидо Писаро (к), 5. Рафаел Кариоака, 20. Хавиер Акино - 10. Андре-Пиер Жиняк, 32. Карлос Гонсалес

Старши треньор: Рикардо Ферати


Главен съдия: Естебан Остойч, Уругвай

Стадион: „Едюкейшън Сити Стейдиъм“, Ал Райан, Катар