Белгия и Австрия завършиха наравно 1:1 в мач от група F в квалификациите за UEFA Евро 2024. В 21-ата минута Орел Мангала си отбеляза гол и изведе гостите напред на "Крал Бодуен" в Брюксел. В 63-ата минута Ромелу Лукаку изравни. "Червените дяволи" можеше да стигнат и до успеха, но в четвъртата минута на добавеното време гредата спря удар на Юри Тилеманс. 

Двата тима изиграха равностойно първо полувреме, а през втората част домакините изпуснаха няколко добри положения за гол. Много силен мач за дебютиращия начело на белгийците у дома Доменико Тедеско изиграха Доди Лукебакио и Жереми Доку. 

Австрия е лидер във временното класиране в групата със 7 точки, докато Белгия е втори, но и с мач по-малко. 

БГНЕС
21 снимки

Първата по-интересна ситуация беше пред вратата на гостите. В 10-ата минута Жереми Доку проби отляво, навлезе в наказателното поле и опита удар, който мина покрай далечната греда. Три минути по-късно Ромелу Лукаку свали топката за Леандър Дендонкер в наказателното поле. Защитникът отправи удар от няколко метра, който беше блокиран от защитник и излезе в корнер. 

В 21-ата минута Австрия излезе напред в резултата. Гостите изпълниха заучено корнер, като топката стигна до Михаел Грегорич в далечния край на наказателното поле. Нападателят отправи удар от воле, а Орел Мангала се опита да изчисти топката, но вместо това я направи неспасяема за Тибо Куртоа - 0:1. 

Малко след това Доди Лукебакио проби отдясно, навлезе в наказателното поле и опита удар, който Филип Лийнарт опита да блокира, но насочи топката в собствената си врата. Александър Шлагер обаче внимаваше и изби в корнер. В 41-ата минута "червените дяволи" бяха близо до изравнителен гол. Юри Тилеманс изведе Лукебакио отдясно. Крилото нахлу в наказателното поле, справи се с Дейвид Алаба и Филип Лийнарт и отправи удар, който след намесата на Щефан Пош мина опасно покрай вратата. 

Втората част започна с домакински натиск. Белгийците изпълниха няколко корнера, след които Ваут Фас и Артур Теат отправиха удари с глава, но и двамата не намериха целта. В 59-ата минута Лукаку пое топката пред наказателното поле, обърна се и отправи силен удар, който мина покрай вратата. 

В 63-ата минута Белгия изравни резултата. Лукебакио направи пореден пробив отдясно и подаде към Лукаку. Нападателят пое с гръб към вратата, обърна се и от около 15 метра с прецизен удар в далечния ъгъл не остави шансове на Шлагер за 1:1. 

В 68-ата минута Щефан Пош се озова на стрелкова позиция отдясно на вратата. Защитникът отправи силен удар, който Куртоа успя да избие. След това топката се озова в Грегорич, но нападателят не успя да нанесе удар. Малко след това резервата Йоан Бакайоко пробва силен удар от 12-13 метра, но Шлагер спаси. 

В 75-ата минута пробив на Доку отляво завърши с подаване към Ферейра Караско. Фланговият нападател шутира от границата на наказателното поле, но опасно покрай вратата. В 80-ата минута два последователни удара на Лоис Опенда и Лукаку бяха блокирани. В ответната атака Грегорич се озова сам срещу вратаря, но беше застигнат от Дендонкер, който му отне топката. 

В четвъртата минута на добавеното време гредата спаси гостите. След изпълнение на корнер защитата на Австрия не успя да изчисти добре топката. Кълбото се озова в Тилеманс, който с удар от границата на наказателното поле прати топката в дясната греда. 


Белгия - Австрия 1:1

0:1 Орел Мангала (21-автогол)

1:1 Ромелу Лукаку (63)

Белгия: Тибо Куртоа, Тимъти Кастан, Леандър Дендонкер, Вут Фаес, Артур Теат, Орел Мангала, Юри Тилеманс, Жереми Доку, Яник Ферейра-Караско, Доди Лукебакио, Ромелу Лукаку

Австрия: Александър Шлагер, Щефан Пош, Филип Лийнарт, Дейвид Алаба, Максимилиан Вьобер, Патрик Вимер, Николас Зайвалд, Ксавер Шлагер, Кристоф Баумгартнер, Михаел Грегорич, Марко Арнаутович