Световният шампион Аржентина се класира за полуфиналите на Копа Америка след драматична победа с дузпи срещу Еквадор. До изпълнението на дузпи се стигна след равенство 1:1 в редовното време, когато малко преди почивката Лисандро Мартинес с глава откри резултата за „гаучосите“, но Кевин Родригес изравни за Еквадор в добавеното време на мача. Лионел Меси пропусна първата дузпа, която се удари в гредата, но Аржентина се съвзе и спечели дузпите с 4:2 и се класира за полуфиналите, където ще се изправи срещу победителя от двойката Венецуела - Канада.

В срещата взе участие и бившият футболист на ЦСКА - Жорди Кайседо. Той започна на резервната скамейка и се включи в самия край на мача, като можеше да се разпише в добавеното време, но ударът му не бе насочен правилно и мина встрани от вратата.

Аржентина можеше да открие резултата в 27-ата минута, когато, обаче, Енцо Фернандес нацели гредата. Осем минути по-късно падна и първото попадение в мача, когато след изпълнение на корнер топката стигна до Лисандро Мартинес, който засече с глава. Еквадорският страж Александър Домингес изби, но след преразглеждане на ситуацията чрез системата ВАР стана ясно, че го е направил, след като топката е преминала голлинията.

„Гаучосите“ продълиха да нападат в следващите минути и малко преди края на полувремето Фернандес се размина с нова възможност, като този път стреля в аут и пропусна шанса да даде стабилен аванс за отбора си на полувремето.

Снимки: БТА / BTA
96 снимки

Пропускът можеше да се окаже фатален, тъй като в средата на втората част играчите на Еквадор получиха шанса да изпълнят дузпа. Енер Валенсия, обаче, стреля в гредата в 62-ата минута и резултатът остана непроменен.

Късметът не бе на страната на момчетата на Лионел Скалони в добавеното време, когато инкасираха попадение. Коварно изпълнение на Кевин Родригес хвана неподготвена аржентинската отбрана и резултатът бе изравнен. Това бе първи гол във вратата на Аржентина на ниво Копа Америка от предходното издание на турнира, когато на полуфиналите Луис Диас от Колумбия наказа „гаучосите“.

След това двубоят премина директно към изпълнение на дузпи, където нещата съвсем можеха да се объркат за отбора на Аржентина, който защитава титлата си. Първият 11-метров наказателен удар изпълни Лионел Меси, който вместо да поведе съотборниците си към успеха, стреля в гредата. Нататък обаче се прояви един друг лидер - Емилиано Мартинес, който отчая съперника още при първата дузпа, изпълнена от Анхел Мена.

Това даде импулс на нататъшните изпълнители на „албисилест“" и оттук нататък те бяха безпогрешни от бялата точка. В целта стреляха Хулиан Алварес, Алексис Мак Алистър, Гонсало Монтиел и Николас Отаменди, а още един пропуск за съперника направи Алан Минда. Джон Йебоа и Жорди Кайседо вкараха след това, но техните попадения не бяха достатъчни и Аржентина продължи към ½-финалите на турнира.