ФИФА нареди преиграване на скандално прекратения двубой между Бразилия и Аржентина от квалификациите за Мондиала в Катар и наложи редица наказания. На 5 септември двата гранда се изправиха в Сао Пауло, но изкараха само 7 минути, защото на терена нахлуха представители на местните здравни власти заради присъствието на терена на играчи на “гаучосите”, които са подали невярна информация при пристигането си в Бразилия.

Скандалът стана заради играещите в Англия към момента аржентински национали Емилиано Мартинес, Емилиано Буендия, Джовани Ло Селсо и Кристиан Ромеро, трима от които стартираха като титуляри във въпросния сблъсък на 5 септември. Според правилата на Национална агенция за наблюдение на здравето в Бразилия (Anvisa) те е трябвало да прекарат 14-дневна карантина, преди да влязат в страната. На границата обаче, идвайки от Чили, те скрили факта, че са били в Англия през споменатия период. Медиите бързо разбраха за измамата, заради което се обсъждаше вариант въпросните футболисти да бъдат екстрадирани от Бразилия още преди самия мач. Стигна се дори дотам, че полиция обгради хотела на аржентинците. Намеси се обаче лично президентът на Страната на кафето Жаир Болсонаро, който увери, че няма да има проблем и двубоят ще се състои.

Оказа се обаче, че местните здравни власти са на различно мнение, заради което се стигна и до прекратяването на двубоя.

Мачът така и не беше доигран, но не беше присъден и никакъв резултат, заради което и двата отбора са с по една среща по-малко в активите си. Това обаче е без значение и за Бразилия, и за Аржентина, защото те вече си гарантираха участието на Световното първенство, защото събраха достатъчно точки в 15-те си други срещи в зона КОНМЕБОЛ.

Предстои ФИФА да насрочи дата и стадион за преиграването на квалификацията.

От световната централа също така наложиха глоба в размер на 500 000 швейцарски франка на Бразилската футболна асоциация заради пропуски в гарантирането на реда и сигурността. Аржентинската федерация пък е санкционирана с 200 000 франка - също заради нередности в организацията на мача. Отделно и двете федерации отнасят по 50 000 франка глоба заради самото прекратяване на срещата.

ФИФА налага и персонални наказания на споменатите аржентински национали - Буендия, Мартинес, Ло Селсо и Ромеро, които са санкционирани за по две срещи.