Времето играе срещу националния отбор на Аржентина. Световните шампиони от 1978 г. и 1986 г. претърпяха крах на Мондиала през това лято, отпадайки на 1/8 финалите под ръководството на Хорхе Сампаоли. Това бе и една от последните възможности за великия Лионел Меси да прегърне световната титла със своята родина.

След фиаското в Русия Сампаоли напусна своя пост, а в последните месеци тимът се води от бившия национал Лионел Скалони, който зае временно длъжността, докато се намери постоянен вариант.

Последният мач на "албиселесте" бе срещу Бразилия в международна контрола. "Кариоките" бяха по-добрият тим и заслужено взеха успеха с 1:0. В онзи момент се видя колко сериозни са проблемите пред Аржентина по-малко от година преди започването на Копа Америка - турнир, на който Аржентина игра два финала в последните две издания, но загуби и двата от Чили. 

Огромен проблем пред тима в момента е нежеланието на Лионел Меси да играе за селекцията, като на този етап Геният от Росарио просто се е отдал на почивка откъм международни ангажименти. 

Какво обаче се случва с "албиселесте" и може ли отборът отново да бъде успешен на международната сцена?

Новият отбор на Аржентина започна с класическа победа

източник: Gulliver/GettyImages

Ще продължи ли Скалoни?

Начело на Аржентина в момента е своеобразен триумвират от наставници - Лионел Скалони и помощниците му Пабло Аймар и Валтер Самуел. Те взеха ръководната палка след напускането на Сампаоли. Според много от медиите в страна обаче това трио не е готово да води тима към успех на Копа Америка. Очаква се да бъде назначен нов треньор в началото на 2019 г., но е възможно и Скалони да остане начело на Аржентина и за предстоящия континентален турнир.

Във федерацията все още цари объркване, което не позволява да се поеме по вярната посока. "Не сме отхвърляли никакви възможности. Сега трябва да приключим с окомплектоването на състава и след това да видим кой ще бъде най-добрият вариант за треньор", сподели преди време вицепрезидентът Даниел Анхеличи. 

Ако все пак Скалони напусне поста си, най-вероятният вариант за негов заместник изглежда Херардо Мартино (води тима между 2014 и 2016 г.), който в момента е начело на американския Атланта Юнайтед.

Аржентина без Меси

"В момента селекцията е затворена страница за мен. Мен най-много ме боли, че не успях да вдигна купа с Аржентина", каза Меси през сълзи след загубата от дузпи от Чили на последната Копа Америка (2016 г.). Меси продължава да бъде най-резултатният аржентинския голмайстор (65 гола), губейки обаче четири поредни финала - Мондила в Бразилия през 2014 г., Копа Америка през 2007, 2015 и 2016 г.

След поражението от Франция (4:3) в Русия, Меси обяви, че за момента се оттегля от националния отбор. Никой все още не знае дали "десетката" на Барса ще облече отново "синьо-белия" екип на своята родина.

"Не знам какво ще стане в бъдеще, но е ясно, че когато Меси не е на терена, губим като отбор", сподели Скалони малко след като бе назначен.

Наставникът на Барселона Ернесто Валверде обаче даде надежда на всички аржентинци, че голямата им звезда отново ще заиграе за тима: "Сигурно е, че Меси иска да се върне отново в националния отбор".

Лионел Меси

източник: Gulliver/Getty Images

Ще се върнат ли легендите?

В състава на Аржентина при успехите над Ирак (4:0) и при поражението от Бразилия (0:1) имаше само двама играчи с над 30 мача за тима - вратарят Серхио Ромеро (96) и бранителят Николас Отаменди (59). Хавиер Масчерано и Лукас Билиа вече напуснаха селекцията, но бе изненада, че имена като Агуеро, Игуаин, Ди Мария и Банега не влязоха в списъка на Скалони. 

"В момента сме в различен етап. Треньорът, който е начело, решава дали едни играчи да играят или не, дали имат качествата да играят за тази селекция, или не", сподели наставникът.

Откъде ще дойдат головете?

Пауло Дибала и Мауро Икарди изглежда са призвани да посеят семената на новата успешна Аржентина. След като дълго време бе пренебрегван заради отношенията си с Уанда Нара - бившата на жена на своя екссъотборник в Сампдория и Аржентина Макси Лопес, сега двукратният голмайсторът на Серия А Икарди отново има шанса да поведе своята родина като големия лидер.

И той, и Дибала обаче страдат от сериозна голова суша за Аржентина.

Дибала не е вкарал нито веднъж в 16-те си мача (750 минути), а Икарди нито веднъж в 6-те си участия за националната селекция. 

Мауро Икарди

източник: Gulliver/Getty Images

Кой ще бъде под рамката?

В момента Аржентина има четирима налични вратари - Франко Армани, Уили Кабайеро, Херонимо Руи и Серхио Ромеро. Последните двама сега са резерви в Реал Сосиедад и Манчестър Юнайтед. В последните години страната така и не намери вратар от световна величина, който да застане под рамката.

Новият отбор на Аржентина започна с класическа победа

източник: Gulliver/GettyImages

В следващата седмица "албиселесте" излиза срещу Мексико в две контролни срещи - 17 и 21-ви ноември. Новите посоки трябва да бъдат зададени там.  

Следващият голям турнир за Аржентина - Копа Америка 2019, стартира на 14 юни в Бразилия. Може би последен шанс за Меси да сложи златен медал на гърдите си със своята родина.

Меси изпревари Герд Мюлер и вече гони Пеле