Френският специалист Арсен Венгер призова за радикална промяна в световния футболен календар. Бившият мениджър на Арсенал в момента заема ръководен пост във ФИФА и постоянно настоява различни промени.

Според Венгер, футболните първенства трябва да бъдат изцяло реорганизирани и сезоните да се състоят от месец март до месец ноември. Той също настоява за Световни първенства на всеки две години.

„Това е моя мечта. Не е мечта, която съм споделил с много хора в момента, но мисля, че имам преимуществото да съм работил в Япония”, сподели Венгер, който бе треньор на ФК Нагоя в средата на деветдесетте.

„Тогава играехме от март до ноември и бе перфектно. Ако това се случи сега, вече няма да казваме „той спечели първенството през сезон 2018/2019”.  Не, шампионатът бе спечелен през 2018 или 2019, или 2020”, аргументира се французинът.

„Вярвам също, че трябва да реорганизираме календара изцяло. Във ФИФА, заедно с президента Джани Инфантино се опитваме да направим среща с всички заинтересовани страни в играта, за да променим изцяло календара, защото трябва да плануваме бъдещето, където може би ще трябва да пътуваме по-малко”, продължи той.

„Ако погледнете тимовете на финалистите на световни първенства, ще видите, че тяхната средна възраст е 27-28 години. Много е малък шансът да спечелите следващото световно първенство, защото то е чак след четири години, когато повечето играчи ще бъдат на 32 или 33 години. Точно заради това трябва да организираме световни и европейски първенства на всеки две години и да спрем всички останали турнири”, каза още Венгер.

Той също вярва, че със средствата от големите първенства ще може да се помогне на повече по-малки страни, за да развиват футбол.