Бившият френски национал Тиери Анри заклейми гигантите в социалните медии. Според 44-годишният Анри те не правят достатъчно, за да се противопоставят на онлайн тормоза. Французинът закри профилите си в социалните мрежи по-рано тази година в знак на протест срещу бездействието им спрямо обидите и проявите на расизъм.

Той призова медийните гиганти да са също толкова категорични и бързи в борбата с онлайн тормоза, както срещу премахването на защитено от авторски права съдържание.

Анри имаше над 15 милиона последователи в трите големи социални мрежи Фейсбук, Инстаграм и Туитър, но през март деактивира профилите си. Няколко месеца по-късно той смята, че нищо не се е променило и е възможно никога да не ги възстанови.

"Те дори не се доближават до това, което трябва да се направи, за да се чувстват хората в безопасност в тях", коментира бившият френски национал на конференцията Web Summit в Лисабон.

 

Той заяви, че иска да стимулира младите чернокожи да следват мечтите си и да не се обезкуражават от обидите в интернет пространството.

"Това е моят призив. Никой не може да ви спре да постигнете мечтите си", обърна се футболната легенда към младите хора.