Англия победи с 3:1 домакина Австралия в полуфинал на Световното първенство за жени, игран пред над 75 000 души на стадиона в Сидни. Головете за "лъвиците" отбелязаха Елиа Туун (36), Лоурън Хемп (71) и Алесия Русо (86), а за австралийките се разписа Саманта Кър (63). Така Англия се класира за големия финал на Мондиала, където ще срещне тима на Испания.

Мачът започна равностойно, като двата отбора заеха изчаквателна позиция и затова липсваха головите положения в първия половин час. В 36-ата минута обаче англичанките нанесоха своя удар чрез Елиа Туун, която със страхотен шут не остави шансове на вратарката на домакините Макензи Арнолд - 0:1.

Австралийките отговориха с изстрел на Катерина Гори от дистанция, който бе спасен от вратарката на Англия. Мери Ърпс обаче бе безпомощна в 63-ата минута, когато контраатака на голямата звезда на Австралия - Саманта Кър завърши с далечен шут, който се оплете в мрежата за 1:1.

Попадението стресна островитянките, които натиснаха и създадоха много работа за отбраната на домакините. В 70-ата минута Алесия Русо стреля с глава, но ударът й мина на сантиметри от вратата. Минута по-късно обаче Лоурън Хемп се възползва от грешка на Ели Карпентър и изведе Англия напред. 

Изправен до стената, отборът на Австралия пренесе играта в половината на съперника, но първо Сам Кър стреля неточно с глава, а след това шут на Кортни Вайн бе отразен от Мери Ърпс спаси. Пропускът на мача обаче направи Сам Кър пети минути преди края. Футболистката на Челси не успя да уцели вратата от вратарското поле.

Секунди по-късно точка на спора сложи Алеси Русо, която с премерен удар с десния крак направи 3:1 за Англия в 86-ата минута и хвърли в сълзи австралийките и домакинските фенове на стадиона в Сидни.

Така Англия ще се изправи в големия финал срещу Испания в неделя от 13:00 часа българско време. И за двата отбора това ще е исторически момент, като нито един от тях досега не е достигал последната фаза на турнира.