Семейството на Йохан Кройф е постигнало споразумение с ръководството на Аякс, управата на Амстердам и частните инвеститори, които притежават проценти от стадион „Амстердам Арена“ за преименуването на съоръжението, съобщава „Algemeen Dagblad“.

Стадионът се очаква официално да бъде преименуван на „Йохан Кройф“.

Съоръжението ще бъде наименувано повторно, за да се отбележи първата годишнина от кончината на Кройф. Семейството на легендарния холандец от своя страна е поискало гаранции, че в бъдеще стадионът няма да носи името на спонсори и едва след това е дало разрешение за прекръстването на арената на „Йохан Кройф“.

Великият холандец почина на 24 март тази година на 68 години.

Кройф бе голям идол на феновете на Аякс, след като стана част от отбора през 1957 година. Той дебютира за първия отбор през 1964 година. Печели 8 шампионски титли в холандското първенство, 5 купи на страната, 3 последователни КЕШ-а през 1971, 1972 и 1973 година, една Суперкупа на Европа през 1972 година и Интерконтиненталната купа през 1972 година.

През 1973 година той се превърна в най-добрия футболист в Европа. Кройф напуска Аякс, за да подпише с Барселона, с който печели шампионската титла в Испания през 1974 година и Купата на Краля през 1978 година. След като прекратява състезателната си кариера, е треньор на Аякс и Барселона.