Четирите скандинавски страни - Дания, Финландия, Норвегия и Швеция внесоха съвместна кандидатура за домакинство на женското Европейско първенство по футбол през 2025-а година. Представители на футболните федерации на въпросните държави обявиха решението си, като също така подчертаха, че имат подкрепата на Исландия и Фарьорските острови.
 
"Женският футбол в северните страни може да предложи толкова много!", заяви Лизе Клавенес, президент на Норвежката футболна федерация (НФФ). Ние предлагаме да споделим с останалата част от Европа нашата обединена амбиция да оставим дълготрайно наследство, наистина изравняващо възможностите във футбола", каза още тя.
 
Градовете, които за момента са планирани като домакини, са Копенхаген, Стокхолм, Осло, Хелзинки, Одензе, Гьотеборг, Трондхайм и Тампере.
 
"Ние от четирите страни, всички заедно ще осигурим уникално изживяване както за играчите, така и за привържениците, които ще дойдат да гледат", обясни Карл-Ерик Нилсон, президент на Шведската футболна асоциация (SvFF).
 
"Всички футболни асоциации в северните страни са съгласни относно важността на организирането на големи първенства и имаме сходни, еднакви амбиции за развитието на женския футбол", добави Нилсон.
 
Подаването на заявки за Евро 2025 за жени приключва днес, като другите претенденти за домакинство са Франция, Полша и Швейцария. Украйна също имаше интерес към първенството, но документите им бяха изтеглени заради руската инвазия. Изпълнителният комитет на УЕФА ще реши коя от кандидатурите печели по време на Изпълкома на 25-и януари.