Вероятно всички интересуващи се от футбол са слушали и лекичко са се подхилквали, когато на някой телевизионен или радио коментатор му се налага да произнася сложни имена.

А такива във футбола има. Но, наистина горките коментатори, когато им се налага да се справят с многобуквени и странно структурирани фамилии от различни части на света.

Определено мадагаскарските фамилии са едни от най-трудно произносимите и затова често се стига до съкращаването им за по-лесно изговаряне.

1. Анисе Абел Андрианантенайна - Ето и пример от България с мадагаскарско име. Добре известният на всички ни Абел Анисе от Лудогорец. Абел Анисе, ама къде е фамилното му име Андрианантенайна?! Коментаторите май си го спестяват.

2.Били Кеткеофомфон - Френски футболист от Анже, но с лаоска фамилия. Кеткео...Кой?

3. Ян Венегор оф Хеселинк - Уж оригиналните имена на бразилските футболисти са от типа "последният да затвори вратата", но и познатият ни холандски нападател е от същата категория.

4. Сократис Папастатопулос - О, и на Балканите има сложни фамилни имена като това на гърка от Борусия Дортмунд. Но да не излезем и ние, българите, с някой като Димитър Печикамъков на терена...

5. Рики ван Волфсвинкел - Да затвърдим сложните холандски фамилни имена с още един известен нападател.

 6. Реза Гучанеджад - Оставаме в Холандия, но вече не с някое "лале", а с иранския футболист на Хееренвеен. На български е лесно, но вижте само как се пише името му на английски - Ghoochannejhad.

7. Сайду Панандетигуири - Да се върнем към Африка и този вече бивш футболист от Буркина Фасо - няма да рискуваме с изписването на фамилията му втори път, ще сгрешим със сигурност...

8. Саиди Нтибазонкиза - Трябва да помолим Стойчо Младенов да произнесе фамилното му име, понеже му е треньор в казахстанския Кайсар. А иначе това момче е от Бурунди.

9. Михаeл Шимпелсбергер - Обратно към Европа с фамилното име на този австрийски играч от Вакер Инсбрук. Можеше със същия успех да заложим и на неговия сънародник Юлиан Баумгартлингер.

10. Лазарос Христодулопулос - И за финал на нашия Топ 10 още едно предложение от слънчева Гърция - играещият в АЕК и роден в близкия до нас Солун Лазарос Христодулопулос.

Ало, коментаторите, намерете си и вратар и информирайте зрителите за състава. Горните имена са повече от лесни за артикулиране...