Аржентина започна с фалстарт участието си на турнира Копа Америка. „Албиселесте“ изпусна два гола аванс и още една дузина положения, за да завърши в крайна сметка 2:2 срещу Парагвай в мач от група „В“ на надпреварата, който се игра в Ла Серена на стадион „Ла Портада“. Аржентинците надиграха своя съперник, но не успяха да реализират създадените положения пред вратата на Антони Силва. За сметка на това парагвайците демонстрираха сериозна ефикасност и успяха да стигнат до частичен успех.

Анхел Ди Мария се опита да изненада Антони Силва директно от корнер в 14-та минута, но вратарят успя да се намеси решаващо и да боксира топката в ъглов удар.

Хавиер Масчерано отправи силен далечен удар в 18-та минута, а Лионел Меси постави своя крак на пътя на топката и промени нейната треактория, но след това тя премина на сантиметри встрани от левия стълб на вратата на Парагвай.

Хавиер Пасторе пусна перфектен извеждащ пас в 22-та минута към Серхио Агуеро, но той се забави с няколко секунди, което позволи на Мигел Самудио да направи решаващ шпагат и да му избие топката.

Аржентина организира много добра атака в 27-та минута, когато Лионел Меси пусна супер пас с пета към Серхио Агуеро, а той се завъртя и стреля, но слабо и Антони Силва успя да спаси.

Аржентина успя да поведе в резултата в 29-та минута. Лионел Меси пресира Ричард Ортис и Мигел Самудио, като по този начин ги принуди да сбъркат. Самудио реши да връща топката назад, но подари кълбото на Серхио Агуеро. Кун след това премина вратаря Антони Силва и вкара в опразнената врата за 1:0.

Съдията Уилмар Ролдан свири дузпа за Аржентина в 35-та минута. Лионел Меси пусна извеждащ пас към Анхел Ди Мария в наказателното поле на Парагвай, а той бе фаулиран от Мигел Самудио и арбитърът без да се колебае посочи бялата точка. Лионел Меси реализира наказателния удар в 36-та минута, като изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Антони Силва.

Серхио Агуеро получи нов отличен извеждащ пас от Лионел Меси в 45-та минута, но се забави при обработването на топката и не успя да завърши атаката с удар.

Хавиер Пасторе и Лионел Меси направиха отлично двойно подаване в 57-та минута, а последният стреля много опасно, но Антони Силва демонстрира перфектен рефлекс и успя да спаси с крак.

Парагвай върна интригата в мача в 60-та минута, когато Нелсон Валдес с чудесно изпълнение от далечно разстояние разстреля Серхио Ромеро и намали пасива на „гуараните“.

Лионел Меси навърза четирима футболисти на Парагвай в 63-та минута, след което преодоля и Антони Силва, но не успя да намери очертанията на вратата, а на гол линията се бяха наредили още двама играчи.

Пред Хавиер Пасторе се откри невероятна възможност да вкара в 67-та минута, когато получи топката в наказателното поле на Парагвай, където бе оставен непокрит. Той отправи мощен удар, но Антони Силва отново успя да се намеси и да избие топката в корнер.

Парагвай можеше да изравни резултата в 71-та минута, когато Анхел Ди Мария допусна груба грешка и не успя да изчисти една топка. Тя попадна в Дерлис Гонсалес, който центрира остро в наказателното поле на Аржентина, където Виктор Касерес чукна кълбото, но то премина на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Серхио Ромеро.

Парагвайците имаха нова възможност да вкарат второ попадение в 73-та минута, но не успяха да разгърнат контраатаката си и загубиха топката.

Аржентина веднага контраатакува, а Анхел Ди Мария пусна остър пас успоредно на гол линията към Лионел Меси, но той се размина на милеметри с топката и не успя да я вкара.

Парагвай пропусна нова чудесна възможност в 77-та минута, когато Роке Санта Крус подаде към Мигел Самудио, който остана сам срещу Серхио Ромеро и веднага стреля, но вратарят на Аржентина се намеси решаващо и изби топката в корнер.

Аржентина можеше да реши мача в 78-та минута, когато Гонсало Игуаин комбинира с Карлос Тевес, а той продължи към Анхел Ди Мария, който стреля от малък ъгъл, а Антони Силва отново успя да се намеси и спаси.

Парагвай успя да изравни резултата в 90-та минута, когато Нестор Ортигоса центрира от фаул в наказателното поле на Аржентина, където Пауло да Силва свали с глава към Лукас Бариос, който с много мощен удар изпрати топката във вратата на Серхио Ромеро.

В добавеното време на мача Аржентина се опита все пак да спечели трите точки. Анхел Ди Мария центрира към Карлос Тевес, който бе оставен непокрит в наказателното поле на Парагвай, но ударът му бе много неточен и топката излезе в аут.

Така Аржентина изпусна два гола аванс и в крайна сметка не успя да стигне до победата срещу Парагвай.

В другия мач от групата Уругвай спечели с минималното 1:0 срещу Ямайка. 

В следващия си мач от турнира аржентинците се изправят срещу Уругвай, а Парагвай играе срещу Венецуела.

Аржентина: Серхио Ромеро - Факундо Ронкаля, Есекиел Гарай, Николас Отаменди, Маркос Рохо – Хавиер Масчерано, Евер Банега (80' Лукас Билия), Хавиер Пасторе (75' Карлос Тевес) – Анхел Ди Мария, Лионел Меси, Серхио Агуеро (75' Гонсало Игуаин)

Старши треньор: Херардо Мартино

Парагвай: Антони Силва – Маркос Касерес, Пауло да Силва, Пабло Агилар, Мигел Самудио – Виктор Касерес, Нестор Ортигоса – Раул Бобадия (66' Едгар Бенитес). Нелсон Валдес, Ричард Ортис (46' Дерлис Гонсалес) – Роке Санта Крус (79' Лукас Бариос)

Старши треньор: Рамон Диас