Водачът в австрийското първенство - ЛАСК Линц е първият отбор от местната Бундеслига, който поднови тренировки. Шампионатът в страната бе преустановен преди повече от месец заради пандемията от коронавируса.

Футболистите бяха разделени на малки групи от по шестима, като спазваха изискванията за социална дистанция от 2 метра помежду си. Австрия е една от първите страни в Европа, която облекчи наложените мерки срещу разпространението на вируса, а преди 6 дни правителството разреши на професионалните отбори да започнат занимания при спазването на строги здравни мерки.

Другите австрийски отбори се очаква да възобновят тренировъчен процес при подобни условия от утре.

"Въпреки всички рестрикции, сме много щастливи, че можем отново да излезем на терена", сподели капитанът на ЛАСК - Гернот Траунер.

Надеждите са австрийският шампионат да бъде подновен в средата на следващия месец, като всички оставащи мачове до края на кампанията вероятно ще бъдат изиграни без публика.

"Това е изцяло нова ситуация, на практика трябва да започнем от нулата. Знаем какво трябва да правим. Трябва да спазваме препоръчителната дистанция от два метра, което е истинско предизвикателство, но завръщането на терена след пет седмици и половина е много позитивно нещо за момчетата. Странно е, но смятам, че и това е един добър начин за тренировки засега", заяви старши треньорът - Валериен Исмаел.

В последния си официален мач ЛАСК отстъпи с 0:5 на 12 март в 1/8-финалите на Лига Европа срещу гостуващия Манчестър Юнайтед, който се игра без зрители.

В Австрия отборът е водач с 3 пункта аванс пред Залцбург 10 кръга преди края.