Един от фаворитите за отличието на Копа Америка Уругвай започна по превъзходен начин участието си в тазгодишното издание на надпреварата. "Урусите" размазаха аутсайдера в групата си Еквадор с 4:0 и дадоха сериозна заявка за силно представяне. 

Много силен мач направи футболистът на Сиатъл Соундърс Николас Лодейро, който имаше решаващо участие в три от головете. Той сам отбеляза първия, а до почивката паднаха още два, дело на звездите Единсон Кавани и Луис Суарес, в които той имаше дейно участие в изграждането на положенията за тях. 

В края на мача Артуро Мина Меса си отбеляза автогол, с което увенча безсилието на тима си. Всичко обаче за еквадорците се обърка тотално още в средата на първата част, когато Хосе Кинтерос получи директен червен картон за удар с лакът в лицето на Лодейро. 

А мачът започна страхотно за Уругвай. Още в 6-та минута резултатът беше открит. Тогава Луис Суарес направи хубав пробив по десния фланг, пусна пас на другия фланг, където топката се озова у непокрития Лодейро пред наказателното поле. Той с прекрасен финт се освободи от двама съперници и от воле прониза вратаря за 1:0. 

Малко след това "небесносините" вкараха и второ попадение, като точен беше Луис Суарес, но то беше отменено заради засада. Ключовият момент дойде в 21-та минута. Тогава при едно единоборство за висока топка Хосе Кинтерос заби лакът в лицето на Николас Лодейро, реферът прегледа ситуацията на ВАР и посочи пътя към съблекалните за играча на Еквадор. 

Това съсипа всякакви надежди на тима за обрат и до края на мача той беше боксова круша за фаворита. В минутите след картона се изви истинска буря пред вратаря на еквадорците Александър Домингес. Единсон Кавани на два пъти не успя да го преодолее, както и Лодейро. 

Но логичното се случи в 33-та минута. Тогава след един корнер Лодейро с глава намери Диего Годин в наказателното поле, той свали за Единсон Кавани и таранът с прецизен удар удвои. С това бяха прекършени всякакви съпротивителни сили на съперника. 

До почивката "урусите" продължиха да налитат. Наитан Нандес пропусна страхотен шанс за тях веднага след втория гол, а Луис Суарес поиска дузпа в 41-та минута, но не получи такава. И все пак до почивката резултатът стана класически. 

В 44-та минута Николас Лодейро изпълни корнер, Мартин Касерес отклони с глава за непокрития Луис Суарес на метри пред голлинията и звездата на Барселона от такава позиция нямаше как да сбърка - 3:0. При този резултат дойде и почивката. 

Малко след подновяването на играта Кавани вкара и четвърти гол, но той също беше отменен заради засада, както и в началото на първата част. Постепенно Уругвай намали темпото и се забавляваше на терена. И пак остана време и за четвърти гол. 

Той дойде в 78-та минута и беше автогол на Артуро Мина Меса, като останаха съмнения дали Луис Суарес не е бил в засада в ситуацията при него, но след преглед с ВАР реферът прецени, че всичко е по правилата и крайното 4:0 беше оформено. 

До края на мача Луис Суарес пропусна още две чисти ситуации, с които можеше да направи погрома и по-голям, но в крайна сметка повече попадения не паднаха. Така един от фаворитите тръгна с гръмка победа, докато Еквадор ще даде всичко от себе си за място на 1/4-финалите, но задачата му се очертава много трудна след такъв дебют.