Шампионът на Шотландия Селтик "задуши" градския съперник Рейнджърс и взе първото голямо дерби за сезона в шотландския футбол! „Детелините“ на Брендън Роджърс успяха да пробият здравия блок на съперника и след попадения на Оливър Нчам извоюваха успеха с 1:0 на „Селтик Парк“.

Дербито на Глазгоу бе и пряк дуел между мениджърите на двата тима – Брендън Роджърс за Селтик и Стивън Джерард за Рейнджърс. И двамата работиха заедно в тима на Ливърпул между 2012 и 2015г. - но сега „ученикът“ не успя да победи „учителя си“, както се случва с най-сладките футболни приказки.

Това е 156 победа за Селтик в историята на вечното съперничество между двата тима, наречено още преди век „Старата Фирма“. Рейнджърс все пак продължава да води в общата статистика със 159 победи при 99 равенства от 414-те срещи между двата тима.

Селтик бе отборът, който диктуваше темпото и задаваше тона през почти целия двубой. През първите 45 минути всички по-интересни положение бяха пред вратата на гостите от „Айброкс“, които изцяло бяха приели играта в своята половина.

Ученикът Джерард преклони глава пред учителя Роджърс

източник: Gulliver/GettyImages

Планът на Джерард да затвори отбора и да не оставя празни пространства зад линиите на своя отбор за съперниковите играчи работеше отлично през първата част. За да запазят 0:0 на почивката Рейнджърс имаше и сериозен късмет, особено между 33-та и 34-та минути, когато домакините уцелиха на два пъти напречната греда зад Алън МакГрегър. 

Все пак първият изстрел към една от двете врати дойде от играча на Рейнджърс Райън Джак, който стреля от дистанция, но топката прелетя над вратата над Гордън. В 33-та минута разбъркване в наказателното поле на „сините“ извади топката за Джеймс Форест, който от над 30 метра се осмели да стреля към вратата, на съперника, но топката се отклони от играч на Селтик, отби се в горната греда и излезе в корнер. 

Последвалото подаване от ъглов удар качи топката на главата на Микаел Лустиг, който обаче също нямаше късмет да намери мрежата и уцели напречната греда.

В 40-та минута подаване в полето на Рейнджър на втора греда намери централният нападател на „детелините“ Одсън Едуардо, който стреля мощно с глава, но МакГрегър се намеси вещо и изби.

До около 60-та минута статуквото на терена се запази. Именно когато измина един час игра гостите сякаш погледнаха по-смело към вратата на съперника, но това отвори големи пространства в тяхната половина.

Ученикът Джерард преклони глава пред учителя Роджърс

източник: Gulliver/GettyImages

Селтик се възползва още при първата си възможност за контрадействия. Домакините спечелиха на топката в центъра на терена, което позволи на Том Рогич да спечели много терен в предни позиции. Той комбинира с Нчам, който пусна надясно към останалия сам Джеймс Форест. Той не се забави и върна на придвижилия се в свободна зона в наказателното поле на гостите Нчам, а последният на празна врата донесе трите точки на своя тим.

До края Лий Грифитс застраши на два пъти МакГрегър, но стражът на Рейнджърс се справи на ниво и не позволи топката да влезе за втори път в неговата врата. Гостите така и не успяха да изтласкат съперника си и да създадат голови положения, с които да се върнат в срещата.

След този успех Селтик се изкачва до 2-та позиция с актив от 9 точки, на 3 зад лидера Харст. Рейнджърс е 7-ми с 5 точки.

Ученикът Джерард преклони глава пред учителя Роджърс

източник: Gulliver/GettyImages

Стартови състави на двата отбора:

Селтик: Крейг Гордън, Микаел Лустиг, Дедрик Боята, Кристофър Айер, Киърън Тиърни, Скот Браун, Оливър Нчман, Джеймс Форест (Скот Синклеър 92‘), Том Рогич (Брайън Кристи 77‘), Калъм МакГрегър, Одсън Едуардо (Лий Грифитс 67‘)

Мениджър: Брендън Роджърс

Глазгоу Рейнджърс: Алън МакГрегър, Джеймс Тавиниър, Никола Китич, Конър Голдсън, Бома Баришич, Райън Джак, Овие Ейариа, Райън Кент, Скот Арфийлд, Кайл Лафърти, Алфредо Морелос

Мениджър:  Стивън Джерард