Няма точна рецепта как се става успешен професионален футболист. Всеки върви по своя път, а някои от историите на популярните играчи показват, че крачките, които футболистите правят към голямата цел могат да са много различни.

Ето някои известни футболисти с интересни истории:

Мирослав Клозе

Докато играе за петодивизионния ФК 08 Хомбург като 19/20-годишен през 1999-а, Мирослав Клозе работи като строител. Талантът на родения в Полша нападател все пак е забелязан и той стига националния тим на Германия, за който играе от 2001-а до 2014-а година.

Дадо Пършо

Хърватският футболист се мести във Франция през 1993-а година, за да играе в нискодивизионния ФК Руан, а в същото време работи и като автомеханик. Вече на 25 години той е забелязан от мениджъра на Монако и го привлича в отбора. Пършо се утвърждава в състава и помага за достигане на финала в Шампионската лига през 2004-а година.

Лука Тони

Лука Тони се подвизава във втора и трета дивизия в Италия преди да подпише с Палермо през 2003-а година. Вкарва 30 гола в дебюта си и Палермо влиза в Серия А, а през следващия сезон реализира още 21 попадения. Нападателят вкарва 33 гола за Фиорентина и невероятните 39 гола за Байерн Мюнхен в първите си сезони за тези отбори.

Миливое Новакович

Словенският нападател започна от аматьорския футбол в Австрия, мина през българския Литекс през сезон 2005/2006 и стигна до Бундеслигата. Определен е като недостатъчно талантлив в Словения и затова като 20-годишен заминава за Австрия. Реализаторският му нюх все пак е забелязан и на 25 години Новакович заиграва в местната първа дивизия. Словенецът продължава развитието си, за да стигне до първодивизионния немски Кьолн.

Йън Райт

Английският футболист също заиграва футбол на високо ниво на сравнително късна възраст. Отбелязва 387 гола в 581 мача. Скаут на Кристъл Палас забелязва Райт и го кани на проби. Той впечатлява тогавашния мениджър на тима и подписва професионален договор през 1985-а година, когато е 22-годишен.