Купата на Африканските нации през 2019 година стартира с очаквана, но и много трудна победа в група А за домакина Египет. В столицата Кайро тимът на Хавиер Агире срещна големи трудности с пречупването на сочения за аутсайдер Зимбабве. В крайна сметка попадението на Махмуд Хасан, по-известен и като Трезеге, беше достатъчно за победно начало с 1:0.

Страхотните изяви на зимбабвийския вратар Едморе Сибанда започнаха още от втората минута. Тогава Маруан Мосен изпрати много опасен изстрел с глава право под гредата, за да види как 35-годишния ветеран успява да отрази.

Десет минути по-късно Абдала Саид намери пространство за изстрел във вътрешността на наказателното поле. В изстрела му имаше прекалено много сила, затова и топката премина над гредата.

В 38-ата минута селекционерът на Египет Хавиер Агире определено изтръпна, след като може би най-опасният играч на съперника – Хама Билиат се озова на удивително чиста позиция за стрелба в наказателното поле. Домакинските фенове по трибуните на „Кайро Интернешънъл Стейдиъм” въздъхнаха с облекчение, когато Мохамед Ел Шенави с удивителна реакция предотврати гола.

Попадението за Египет падна три минути по-късно. Трезеге се пребори за топката отляво по атаката в половината на съперника, а Айман Ашраф го намери с хубав пас в наказателното поле. Там футболистът на Касъмпаша показа хубави финтове и изпрати неспасяем шут в долния ляв ъгъл – 1:0.

След почивката качеството на играта спадна значително, а головите ситуации намаляха драстично. Един от крайно редките шансове се откри в 67-ата минута пред звездата на Египет Мохамед Салах. Той получи отлична топка по земя и на скорост в наказателното поле. Играчът на Ливърпул опита да изненада Сибанда с шут в близкия долен ъгъл, ала съперникът беше подготвен и за това.

Десет минути преди края обаче множеството сблъсъци на Сибанда с противникови играчи оказа своето влияние и така се стигна до вратарска смяна. Заместникът Съндей Чидзамбва демонстрира чудесен рефлекс в 88-ата минута, когато Салах беше изпуснат отдясно и от 7-8 метра стреля ниско по диагонала. Резервният страж на Зимбабве първо парира шута, а после бързо се изправи, за да затисне топката.

Финалните мигове на мача се разиграха в половината на Египет, чиято защита демонстрира, че съвсем не е безгрешна, когато е поставен под натиск. Зимбабвийците обаче така и не извлякоха максимума от няколкото обещаващи атаки и така започнаха участието си със загуба.

Във временното класиране Египет е лидер с 3 точки, докато Зимбабве засега е на дъното. Утре е двубоят между другите два участника в групата – ДР Конго и Уганда.