В света на футбола има една константа – всичко тече, всичко се променя. Времената на романтика изглеждат безвъзвратно отминали. Все повече и повече странични фактори, интереси и явления започват да определят един или друг избор в най-популярната игра. Комерсиализацията и отчаяното желание за успехи – били спортни или икономически – диктуват почти всеки аспект.

Включително и при избора чий национален отбор ще представяш.

В наши дни тази тема се обсъжда далеч по-често, отколкото преди 50, 60 или 70 години. Не че и преди не е имало подобни примери  - нека само се сетим за великан като Алфредо Ди Стефано, който в дните си играч представлява Аржентина, Колумбия и Испания (в периода 1947-1962).

Днес когато даден играч има възможност да избира, много често се случва истинската му родина да се окаже на губещата страна. Всичко се свежда до престижа на националните отбори (който потенциално увеличава шансовете за по-добри спонсорски договори или за трансфер), като не се пренебрегва и колко често биха имали шанс за изява на големи международни футболни форуми.

Представяме ви кратка извадка с водещи футболисти – настоящи или от близкото минало – които избраха да пренебрегнат страната, от която произхождат…