Селекцията на Сенегал стартира по добър начин кампанията си в Купата на Африканските нации, побеждавайки Танзания с 2:0 в първи мач за двата тима от група С. Срещата бе изпълнена с много нарушения, като танзанийците направиха богато количество фаулове срещу опонента, особено през първата част.

Някак обаче дебютантът в Купата на Африканските нации успя да завърши мача с 11 състезатели, като реферът Селми не изгони нито един футболист от отбора на Емануел Еменике, макар че желаещите да бяха поне трима.

Иначе Балде Кейта в 28-ата и Крепин Диата вкара попаденията за „лъвовете на Теранга”, за да донесат трите точки за отбора. В мача участие не взе голямата звезда на отбора – Садио Мане, след като нападателят изтърпяваше наказание от един мач заради натрупани картони.

Още в третата минута Сенегал можеше да открие чрез М’Байе Нианг, който премина през няколко футболиста на Танзания и отправи удар от средна дистанция, но танзанийският страж улови топкта. 180 секунди по-късно отново Нианг получи прекрасен пас в наказателното поле и отправи удар, но топката прелетя край десния страничен стълб на Айши Манула.

Така в 28-ата минута Сенегал излезе напред в резултата след добре разгърната атака. Ибрахима Гана Гей видя с пас вляво Балде Кейта, а нападателят овладя и стреля с левия крак, за да прониже Манула за 1:0.

Четири по-късно Гей можеше да удвои резултата, но ударът му прелетя високо, високо над напречната греда. В 34-ата Сенегал отбеляза втори гол чрез Исмаила Сар, но реферът Садок Селми видя игра с ръка на футболиста и попадението бе отменено.

Второто полувреме стартира с пропуск на Крепен Диата, който засече центриране от корнер, но топката бе спасена прекрасно от стража на Танзания. В 50-ата минута пък Шейку Куяте напредна бе видян чудесно след центриране от фаул, но неговият удар с глава премина на милиметри край десния страничен стълб.

В 64-ата минута Сенегал стигна до втори гол. Топката бе доставена от корнер, но бранител на Танзания изчисти от наказателното поле. Там обаче чакаше Диата, който отправи зловещо силен удар, а с лек рикошет топката влетя за втори път във вратата на Танзания – 2:0.

Авансът за „лъвовете на Теранга” ги успокои и мачът продължи в по-спокойно темпо, но Исмаил Сар имаше възможност да направи разликата три гола в 85-ата минута, но топката прелетя край вратата на Танзания.

Успехът прати Сенегал на първото място във временното класиране на група С с три точки, докато Танзания е четвърти с 0. В късния мач в неделя пък Алжир ще играе с Кения.