Властите в Брюксел затвориха площада пред борсата в центъра на града, където днес трябваше да се състои "Поход срещу страха" в памет на жертвите на терористичните атаки от 22 март, предаде ТАСС.

Властите настояха за отмяна на шествието поради невъзможността на силите за сигурност, претоварени с много други спешни ангажименти в тези дни, да организират безопасността на участниците, отбеляза Асошиейтед прес.

Затварянето на площада се наложи от нерегламентирана акция на футболни запалянковци, които въпреки това решиха да организират шествие през центъра на белгийската столица и да стигнат до площада, където се намира импровизираният мемориал в памет на жертвите на атентатите от 22 март. 

Площадът и подходите към него бяха напълно блокирани - никой не можеше нито да влезе, нито да излезе от отцепения район. 

"Хулиганите и онези, които се намираха на площада, бяха разделени, за да се избягнат ексцесии. След като тълпата фанатици бъде отстранена от площада, той ще бъде отворен", каза полицейски източник, цитиран от ТАСС.

Малко след това полицията пусна водни оръдия срещу запалянковците в опит да ги изтика от площада. 

Футболните фенове, дошли от различни градове в Белгия, минаха в шествие по един от централните булеварди на Брюксел, отправяйки закани към "Ислямска държава" и пускайки пиратки, преди да се отправят ком борсовия площад.

По полицейски оценки в похода са участвали около 400 души. Полицията през цялото време зорко следеше движението на колоната. /БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS