След почти 40 години на стотици жени в Иран беше позволено да гледат футболен мач на живо, на стадиона. Те присъстваха на финала на Азиатската Шампионска лига в Техеран.

Този „жест“ се разглежда като евентуално прекратяване на забраната от преди повече от 35 години на жените да наблюдават футболни двубои.

Повечето от присъстващите на стадиона бяха жени и близки на футболистите. Те проследиха срещата между местния отбор Персеполис и японския Кашима. На стадион „Азади“ имаше повече от 80 хиляди фенове.

Дамите от Иран бяха отделени в определена част на съоръжението, а преди влизането се наложи да преминат три проверки за безопасност.

Според агенциите, около 500 жени са се осмелили да влязат на мача.

От ФИФА работят с Иран, в опит да сложат край на забраната. Босът на Световната футболна централа Джани Инфантино също присъства на двубоя, заедно с министъра на спорта на Иран Масуд Солантафар.

През март тази година 35 жени бяха задържани, защото се опитаха да влязат на футболен двубой.

Японският Кашима Антлърс спечели трофея за първи път в историята си и ще участва на Световно клубно първенство. Двубоят в Техеран завърши 0:0, но японците бяха спечелили с 2:0 в първата среща у дома.