Националният на Швеция успя да надвие с 2:1 като домакин тима на Испания и записа много важна победа с 2:1 в мач от група „B“ на световните квалификации. Дебютантът за „Ла фурия“ Карлос Солер откри резултата още в 4-ата, но „Тре крунур” стигна до пълен обрат след попадения на Александър Исак в шестата и Виктор Клаесон  в 57-ата минута.

БГНЕС
32 снимки

По този начин испанците останаха без победа на шведска земя, като срещу този съперник имат най-лошата си статистика при гостувания - 4 равенства и 2 загуби. Също така, за иберийците това беше първо поражение в квалификация за Мондиал от март 1993 година насам, когато загубиха с 0:1 от тогавашния европейски шампион Дания. През този период Испания регистрира 52 успеха и 14 ремита в пресявки за световни първенства.

Още в четвъртата минута гостите поведоха в резултата, след като Жорди Алба с прехвърлящ пас намери Солер точно пред вратата, а халфът на Валенсия се разписа с воле.

Преднината им обаче се задържа по-малко от две минути, след като капитанът Серхио Бускетс сбърка при пас на Солер, което даде възможност на Исак да отнеме топката и с шут от границата на наказателното поле да я прати в противниковата мрежа за 1:1.

В 12-ата минута Алваро Мората опита изстрел, след който топката мина над вратата. С течение на времето "Ла Фурия" наложи своя стил на игра с продължително владеене на топката.

В 33-ата минута Феран Торес се опита да се промуши между Крафт и Клаесон и падна в наказателното поле, но съдията отказа да даде дузпа.

Три минути по-късно Деян Кулушевски отправи опасен удар по земя, който обаче беше отразен от Унай Симон.

В 49-ата минута Хеландер изби остър пас на Солер, а Робин Олсен се намеси, за да предотврати автогол.

Шест минути след това домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Ерик Гарсия, но вместо това съдията отсъди корнер. При неговото изпълнение испанците не успяха да изчистят топката и така Кулушевски намери в наказателното поле Клаесон, който със своя удар в близкия долен ъгъл на вратата направи обрата в мача пълен.

В 68-ата минута резервата Адама Траоре стреля опасно, но Олсен изби топката.

Две минути по-късно Исак направи чудесен пробив, но Гарсия дотича и изчисти топката в корнер. Последваха пропуски на Торес и Солер.

В 79-ата Исак излезе сам срещу вратаря, но този път Аймерик Лапорт се намеси и изби топката от краката му.

Три минути по-късно Емил Фолсберг игра с ръка в наказателното си поле, но и този път не последва дузпа.

В добавеното време резервата Робин Куайсон направи неуспешен опит да се разпише с прехвърлящ удар и така мачът приключи при резултат 2:1.

По този начин Швеция е лидер в групата с 9 точки, докато Испания е втора със седем точки, но и с мач повече. Следващия мач на „Тре крунур“ е гостуване на Гърция, докато испанците приемат Грузия.    


ШВЕЦИЯ - ИСПАНИЯ 2:1

0:1 Карлос Солер 4'

1:1 Александър Исак 6'

2:1 Виктор Клаесон 57'

ШВЕЦИЯ: Олсен, Крафт, Хеландер, Линдельоф, Аугустинсон, Клаесон, Олсон, Екдал, Форшберг, Кулушевски, Исак

ИСПАНИЯ: Симон, Аспиликуета, Лапорт, Гарсия, Алба, Коке, Бускетс, Солер, Ф. Торес, Мората, Морено