Победителят в последните две издания на световното първенство по футбол за жени САЩ изненадващо отпадна още в осминафиналите на Мондиал 2023 след загуба от Швеция след изпълнение на дузпи.

Двубоят на "Мелбърн Ректангюлар Стейдиъм" в австралийския град премина под диктовката на олимпийските шампионки, като те отправиха цели 11 точни удара и още седем неточни, но така и не успяха да стигнат до гол. В герой за Швеция се превърна вратарката Зечира Мусович, която отрази редица изстрели към вратата си. В крайна сметка нямаше голове в редовното време и продълженията и се стигна до изпълнение на дузпи.

При тях шведките сбъркаха първи и американките бяха близо до успеха, но ветеранката Меган Рапиноу и София Смит направиха последователни пропуски при шанс да затворят мача. При допълнителните изпълнения Кели О'Хара сбърка за САЩ и Лина Хуртиг вкара победата дузпа за Швеция за крайното 5:4.

За място на полуфиналите Швеция ще спори с Япония на 11 август в Окланд. По-рано днес за четвъртфиналите се класира и тимът на Нидерландия след победа над Южна Африка с 2:0. "Оранжевите" ще играят срещу Испания в Уелингтън на 11 август.

Световното първенство в Австралия и Нова Зеландия продължава до 20 август.