Бенфика е третият четвъртфиналист в Шампионската лига. С късна драма срещу Зенит португалските "орли" стигнаха до победа 2:1 и след победата с 1:0 на свой терен, продължават сред осемте най-добри в турнира. 

В герой за домакините можеше да се превърне бившият играч на Порто Хълк, който вкара в 70-та минута и всичко отиваше към продължения. Но в 86-та минута Николас Гайтан изравни и на практика класира тима си напред. В 96-та минута Андерсон Талиска вкара още един гол за лисабонския тим и му донесе и втора победа в това съперничество. 

Двата тима направиха много интересна първа част, като още от самото начало имаше положения и пред двете врати. Първата истинска възможност се откри пред гостите още в 5-та минута на двубоя. 

Тогава героят за тях от първия мач Жонас стреля от пряк свободен удар, който беше леко по диагонал на вратата. Фалцовият му изстрел влизаше точно под гредата, но вратарят Юри Лодигин се намеси подобаващо и изби. 

Само две минути след това домакините отвърнаха подобаващо. Капитанът на Зенит Дани намери перфектно Артьом Дзюба на добра позиция в наказателното поле, но изстрелът на руския национал мина леко встрани от вратата. 

Играта продължи да е двуостра и в следващите минути, като и двата тима имаха много опасни атаки, но те така и не се увенчаха с успех. А най-изгодната ситуация се откри пред Ренато Санчес в 20-та минута. 

Играчът на Бенфика получи една топка пред наказателното поле и беше оставен да стреля. Ударът му беше много опасен, но мина на няколко сантиметра встрани от вратата. Ако беше вкарал, със сигурност щеше да убие интригата в този мач, но не би. 

Зенит също имаше своите шансове до почивката, но ударите на Хълк от пряк свободен удар и на Александър Кокорин не се увенчаха с успех и така в крайна сметка двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство и развръзката остана за второто полувреме. 

След почивката Зенит тръгна доста по-смело напред, но направи и много пропуски. Развръзката дойде в последните 20 минути на двубоя. В 70-та минута дойде така търсеното попадение за тима от Санкт Петербург. 

Тогава Юрий Жирков нахлу в наказателното поле и беше оставен необезпокояван. Звездата на питерци сложи топката на главата на нахлуващия Хълк, който също не беше покрит във вратарското поле и връхлитайки щеше да скъса мрежата с глава - 1:0. 

Последваха няколко много интересни ситуации и пред двете врати. Интригата можеше да приключи в 72-та минута, когато Виктор Нилсон Линдельоф стреля с глава след корнер, но Юри Лодигин спаси страхотното му изпълнение. 

В 82-та минута Артьом Дзюба можеше да се превърне в герой за Зенит и да донесе крайния успех с втори гол, но страхотният му пробив завърши с удар в ръцете на вратаря Едерсон и заплахата беше отразена. 

Така се стигна до 85-та минута, когато всичко в този мач на практика приключи. Тогава Раул Хименес стреля с прекрасен удар от извън наказателното поле, топката беше избита от Лодигин в напречната греда, но се върна в средата на наказателното поле, където непокритият Николас Гайтан с глава вкара и направи 1:1. 

След този гол руснаците се хвърлиха сляпо напред и бяха наказани за втори път в 96-та минута. Тогава Андерсон Талиска се разписа с хубав изстрел в долния ляв ъгъл на Лодигин и при този резултат 2:1 приключи срещата, а Бенфика стана третият отбор след Реал Мадрид и Волфсбург, който е на четвъртфиналите. 

Зенит: Юри Лодигин, Александър Анюков, Николас Ломбертс, Луиш Нето, Юрий Жирков, Маурисио Жуниор, Аксел Витсел, Хълк, Дани, Александър Кокорин, Артьом Дзюба;

Бенфика: Едерсон, Нелсон Семедо, Виктор Линдельоф, Андреас Самарис, Елизеу, Любомир Фейза, Ренато Санчес, Пици, Николас Гайтан, Жонас, Костас Митроглу.