Проявите на расизъм ще продължат да се случват "всеки ден и навсякъде", ако не започнат да се налагат наказания, сигурен е нападателят на Тотнъм и бразилския национален отбор по футбол Ричарлисон.

Бившият играч на Евертън бе обект на дискриминация в мача срещу Тунис в Париж, след като по него бе хвърлен банан. 

"Докато към тези неща се отнасяме пренебрежително и не ги наказваме, дискриминацията ще продължи да се случва всеки ден и навсякъде. Крайно време е!", написа Ричарлисон в Туитър.

25-годишният нападател получи подкрепа от широката общественост, включително от бившите си клубове Америка Минейро и Флуминензе. Преди началото на мача пък профилът на бразилския национален отбор публикува серия от фотографии с послание против расизма. 

"Нямаше да имаме пет звезди, ако нямахме и нашите чернокожи футболисти", гласи посланието на отбора.

Бразилската футболна федерация (КБФ) също порица случилото се с нападателя: "Ричарлисон бе замерен с банан след втория гол. КБФ се противопоставя категорично на проявите на дискриминация и расизъм във футбола. Те няма да бъдат толерирани както на терена, така и извън него".

Президентът на федерацията Едналдо Родригеш добави, че "всички хора са еднакви, независимо от цвета на кожата, расата и религията".

"Битката срещу расизма не е просто кауза. Тя може да донесе фундаментални промени за човечеството. Настоявам наказанията за дискриминация да бъдат по-големи", добави той.