Джани Сиказве – реферът, който стана известен поради факта, че свири на два пъти край на мача между Тунис и Мали за Купата на африканските нации, разказа как се е почувствал по време на мача, признавайки, че е получил топлинен удар и е помислил, че ще се прибере в тях „в ковчег“.

„Този ден беше много горещо, а влажността беше около 85 процента. След загрявката започнах да усещам неблагоприятно чувство с организма ми. Дори след като пих вода, за да се освежа, сякаш нищо не бях сторил“, каза замбиецът в изявление пред испанските медии.

„След като свърши първото полувреме се отправихме към съблекалните. Там легнахме и вдигнахме краката си, за да се отпуснем. Пих малко вода и сок. През второто полувреме не приличах на човек, който си е почивал. Не чувах нищо – много странна ситуация. На следващия ден ме откараха в болница“.

Там пък тестовете показват, че Сиказве е добре, но реферът призна, че не се е чувствал никак комфортно. „Бях много близо до това да се върна в Замбия в ковчег. Много близо... Хората правиха негативни коментари за мен и как се справих с мача. Беше много горещо. Искам да знам кой ме принуди да свърши мача по-рано. Смятам, че беше Бог“.

Въпреки страха, замбиецът призна, че ще продължи да практикува професията. „Семейството ми беше много притеснено. Не знаех дали получавам съобщения от тях, тъй като мобилният ми телефон беше изключен. Обичам това, което правя и ще продължа да го правя. Някои казват, че може би е време да спра, но няма да го направя в този момент“, завърши Сиказве.