Ременете на Пиер-Емерик Обамеянг не издържаха този път и той не успя да помогне на Борусия Дортмунд срещу Бенфика. Португалците се наложиха с 1:0 с изненадващ гол в 49-ата минута на Костат Митроглу в първия им осминафинален мач в Шампионска лига.

Борусия Дортмунд бе по-настоятелният тим, но така и не успя да намери вратата на Едерсон. От средата на първото полувреме до неговия край, Бенфика пък трудно отнемаше топката от германците и нямаше реални голови шансове.

"Жълто-черните" бяха по-добри по всички показатели, но веднага след подновяването на играта в 49-ата минута Бенфика се възползва от грешка в защитата.

Костас Митроглу откри резултата противно на всички игрови показатели. С добавка след удар на Лузиао, който изигра 500-ия си мач с фланелката на Бенфика, той изненада Бюрки и се разписа за 1:0.

В 57-ата минута реферът отсъди дузпа в полза на немците заради игра с ръка на Фейса. Пиер-Емерик Обамеянг се нагърби с изпълнението й, но стражът Едерсон изби топката и така запази преднината на тима си.

През втората част играта на Борусия никак не вървеше, а при опасните атаки завършващият удар не бе на ниво.

Сравнително равностойна бе играта между двата отбора в заключителните минути на срещата. В 84-ата минута стражът на Бенфика Едерсон блесна с чудесно спасяване и така запази резултата непроменен (1:0).

Привържениците на немския тим са имали проблеми при влизането на стадиона. Проблем с отчитането на билетите на входа остави стотици фенове навън, като повечето от тях са успели да влязат чак след 30-ата минута на срещата.

Борусия Дортмунд излезе в оптимален състав за гостуването на Бенфика в първия мач от осминафиналите на Шампионска лига.

Двата отбора не се бяха срещали скоро на терена, като последния им мач датира от сезон 1963/64 и завършва с 2:1 в полза на германците. 

По този повод от Борусия се бяха подготвили с най-доброто, но и това не бе достатъчно. От състава отсъстваха само контузените Марио Гьотце, Нури Шахин, Свен Бендер и Себастиан Роде.

Как се разви срещата и най-интересните моменти, вижте по-надолу.

Пиер-Емерик Обамеянг и Марко Ройс бяха на върха на атаката, а зад тях Вайгл, Дембеле и Герейро.

За защитата на вратата на "черно-жълтите" отговарят цели петима играчи Пишчек, Сократис, Бартра, Шмелцер и Дурм. На вратата е Роман Бюрки.

Съставът на Бенфика: Митроглу, Силва, Карийо, Фейса, Пици, Салвио, Елизеу, Нилсон-Линдельоф, Луизао, Семедо и Едерсон.


Първо полувреме

1' Още в първата минута Бенфика се засили към вратата на Бюрки, защитата обаче успя да прекрати атаката, когато тя стигна до наказателното поле.

5' Аржентинецът Салвио реши да не подаде на свой съотборник и стреля от средна дистанция, но прати топката над вратата.

10' Oсман Дембеле със страхотен пас към Обамеянг, който шутира, но бе неточен и пропиля възможността да даде преднина на отбора си.

15' Атака от страна на португалците, при която Шмелцер извърши нарушение и даде възможност за свободен удар. Пици обаче центрира високо и това не позволи атаката да продължи.

18' Сблъсък между Силва и Дембеле, при който французинът остана на земята, но се оказа, че не е нищо сериозно.

23' Невероятна възможност за Дембеле. Разбъркване в защитата на Бенфика му позволи да стреля опасно, но Линдельоф успя да избие в последния момент.

38' Герейро надбяга защитниците на португалския тим и подаде надясно към Обамеянг, той беше можеше да се разпише на празна врата, но не успя да достигне до топката.

Междувременно страхотна хореография от домакинската публика.

45' Контраатака за "орлите", която обаче бе умело спряна от играчите на Борусия.

Край на първата част. 

Второ полувреме

49' ГОЛ ЗА БЕНФИКА! Костас Митроглу откри резултата в полза на португалците противно на всички игрови показатели. С добавка след удар на негов съотборник, той изненада Бюрки и се разписа за 1:0.

Привържениците на немския тим са имали проблеми при влизането на стадиона. Проблем с отчитането на билетите на входа остави стотици фенове навън, като повечето от тях са успели да влязат чак след 30-ата минута на срещата.

53' Обамеянг отново бе сам срещу вратаря, но топката пак мина над вратата.

56' Две поредни атаки от страна на Дортмунд, акто Едерсон блесна с добро спасяване.

57' Игра с ръка на играч на португалците и реферът отсъжда дузпа. Обамеянг стреля и... спасяване на Едерсон! Резултатът остава напроменен, а габонецът за пореден път не успя да се разпише.

Реакциите сред привържениците на "орлите" на стадион "Де Луж":

63' Андре Шюрле влиза на мястото на Пиер-Емерик Обамеянг.

69' Топката просто не иска да влезе във вратата на домакините. Лукаш Пишчек надскочи защитата и стреля с глава, но отново неуспешно.

75' Голмайсторът Митроглу излиза, Раул Хименес влиза.

83' Сравнително равностойна игра между двата отбора в заключителните минути на срещата. 

84' Невероятно спасяване на Едерсон, който вече няколко пъти измъква своя отбор от изравняването.

На трибуните се забеляза присъствието на легендата на Манчестър Юнайтед Райън Гигс.

93' Равностойни последни минути.

Край на мача. Бенфика победи Борусия Дортмунд с 1:0 на стадион "Де Луж".