Отборът на Мароко надви Кот д‘Ивоар с 1:0 в двубой от група D на Купата на Африканските нации (КАН). Единственият гол в мача отбеляза нападателят Юсеф Ен-Несири в 23-ата минута, а той подпечата класирането на "пустинните лисици" за следващата фаза на турнира.

Двубоят започна в равностойно темпо с размяна на атаки и от двата състава. Мароканците обаче нанесоха своя удар в средата на първата част. Бившият играч на Уотфорд Нордин Амрабат напредна по десния фланк, преодолявайки цели трима котдивоарски защитници преди да намери Ен-Несири на точката на дузпата, който не сгреши.

До края на полувремето “слоновете“ се опитаха да намерят изравнителен гол. Най-близо до това беше полузащитникът Серей Дие. В 41-ата минута той се озова на около 30 метра фронтално от вратата на Мароко, отправяйки туповен шут, който беше спасен с вещина от стража Боно.

През второто полувреме темпото на игра спадна, но по-активният отбор остана Мароко. В 67-ата минута голмайсторът Ен-Несири получи хубав пас в наказателното поле, след което отправи плътен удар, който обаче беше спасен с добра намеса от вратаря Силван Гбуху.

Във втората минута на добавеното време Мароко пропусна златен шанс да подпечата успеха си. След бърза контра атака полузащитникът Мбарк Бусуфа намери с точно центриране резервата Нусаир Мазрауи, който обаче не успя да отбележи на празна врата от няколко метра разстояние.

С втората си минимална победа от началото на турнира мароканците, водени от треньора Ерве Ренар, заемат първото място в група D, с пълен актив от 6 точки. Кот д‘Ивоар засега държи втората позиция с 3 пункта. По-късно тази вечер ще се изиграе и вторият другия двубой от групата между съставите на Южна Африка и Намибия.  

Автор: Емануил Тодоров