Португалия победи с 2:1 Белгия в последен мач от група "А" на Европейското първенство за младежи и намери място сред четвъртфиналистите. Успеха на "мореплавателите" донесе Тиаго Данташ от дузпа в 89-ата минута. По този начин португалците се пребориха за втората позиция в групата и продължават напред, а Белгия и Нидерландия отпадат.

Срещата на стадион "Михаил Месхи" в Тбилиси беше от решаващо занчение и за двата тима, които не успяха да спечелят никоя от първите си две срещи в групата. И докато Белгия имаше шанс при определено стечение на обстоятелствата да се класира напред дори с равенство, то португалците се нуждаеха от задължителна победа. 

16 снимки

Отборът на Руи Жорже не започна убедително и още във 2-ата минута можеше да изостава в резултата, но удар на Опенда срещна гредата. Голмайсторът на Ланс се опита да направи добавка, но стражът на "мореплавателите" Селтон Биай го изпревари. Португалците веднага отвърнаха с опасен изстрел на Педро Нето, отразен от Маартен Вандервоорд.

В 10-ата минута вратарят на "червените дяволи" трябваше да се намеса отново, този път след шут на Фабио Силва. Малко по-късно Шарл Де Кетеларе имаше ключова изява в дефанзивен план, с която попречи на Самуел Коща да даде аванс на Португалия. В средата на полувремето Фабио Силва опита технично изпълнение с пета, но не уцели вратата. 

В 24-ата минута шанс се откри пред Мишел-Анже Баликвша. Ударът на белгийското крило обаче не затрудни Биай. Португалският вратар още няколко пъти до почивката показа, че следи отлично играта и с навременни излизания не позволи на съперникови футболисти да се озоват очи в очи с него. Малко преди почивката дойде и новината за бързата размяна на голове в другия мач от групата между Грузия и Нидерландия. Това озанчаваше, че ако тези резултати се запазят, белгийците ще са втори, а Португалия ще остане на дъното в подреждането.

Втората част стартира със силен натиск на "лузитаните" и в 56-ата минута Жоао Невеш изведе тима си напред с много красиво изпълнение. Фабио Силва проби отляво и центрира, а Невеш посреща от въздуха отбитата топка и с удар от въздуха я прати в мрежата. Белгийците имаха нужда от известно време, за да се съвземат, но тройната смяна в 60-ата минута внесе импулс в действията им и играта все по-често се водеше в половината на Португалия.

Една от резервите - Йорбе Вертесен, веднага остави своя отпечатък върху мача. В 64-ата минута той се оказа на точното място след центриране на Опенда и с глава изравни - 1:1. Португалия вече нямаше друг избор освен да хвърли всички сили в атака. В 72-ата минута Самуел Коща направи зрелищна задна ножица и не беше далеч от това да изненада Вандервоорд. Пред другата врата Баликвиша се справи с двама защитници и шутира, но встрани от целта. 

Опасните атаки следваха една след друга. Вертесен можеше да се превърне в абсолютен герой за Белгия, но пресили изстрела си от удобна позиция. В 83-ата минута Педро Нето изведе Диего Морейра, но той не успя да улучи вратата. Така се стигна до 89-ата минута, когато Енрике Араужо фаулира в наказателното поле Дебаст и португалците получиха дузпа. Тиаго Данташ показа здрави нерви и реализира от бялата точка, с което класира "мореплавателите" на четвъртфиналите, а Белгия отпадна.