Отборът на Франция победи с 3:2 Холандия в приятелски мач, който се проведе на Амстердам Арена. Срещата премина под знака на Йохан Кройф и почитта, която всички на стадиона отдадоха на футболната легенда.

Мачът започна с минута мълчание за него, както и за жертвите след терористичните атаки в Брюксел от тази седмица.

Домакинът на Евро 2016 успя да спечели след попадения на Антоан Гризман, Оливие Жиру и Блес Матуиди. За домакините се разписаха Люк де Йонг и Ибрахим Афелай.

Холандците допуснаха два гола още до 13-ата минута на мача. В подобна ситуация „лалетата“ не са изпадали от 1951 година насам. Холандия записа и антирекорд след днешния двубой. Тимът претърпя четвърта поредна загуба у дома. За последно това се е случвало през 1933 година.

Още в 6-ата минута „петлите“ изненадаха своя съперник. Антоан Гризман реализира красиво попадение директно от пряк свободен удар, като прати топката в горния ъгъл на мрежата.

След още 7 минути бяха необходими на французите, за да удвоят резултата. Защитата на домакините не успя да се справи добре и Оливие Жиру реализира за 2:0.

Само 60 секунди по-късно срещата беше прекъсната за кратко, за да може целият стадион да чрез своите аплодисменти да отдаде почит на Йохан Кройф.

За първото полувреме Холандия имаше само един точен удар на Дани Блинд.

Въпреки това, след почивката ситуацията на терена се промени. Играта се понакъса заради многото направени смени, но това не попречи на Люк Де Йонг да засече удар на Мемфис Депай, за да намали на 1:2.

В 86-ата минута обаче отново Мемфис Депай беше в основата на второто попадене за домакините. 22-годишният нападател намери много добре Ибрахим Афелай за 2:2.

В крайна сметка, Франция измъкна победата в заключителните секунди на двубоя. Блес Матуиди се разписа в 89-ата минута отблизо за крайното 3:2.

Още преди почивката Холандия остана без Уесли Снайдер, който получи контузия в прасеца и се отправи към съблекалните в 38-ата минута.

Още резултати от приятелски мачове, играни тази нощ:

Ирландия – Шейцария 1:0

Словакия – Латвия 0:0

Люксембург – Босна и Херцеговина 0:3

Армения – Беларус 0:0