Отборът на Колумбия завърши с пълен актив група В, надделявайки с минималното 1:0 над Парагвай в последния мач за двата тима. Единственият гол за „лос кафетерос” дойде в 31-ата минута, когато Густаво Куеяр се разписа на „Арена Фонте Нова” в Салвадор.

По този начин Колумбия продължава безпроблемно към четвъртфиналите, където очаква завършилия втори в група С. Именно съдбата на Парагвай ще се реши от подгласника на първия тим в третата група. Парагвайците към този момент се явяват втория най-добър трети тим, като от трите групи две селекции ще допълнят четвъртфиналистите.

Парагвай има 2 точки и голова разлика 3:4, но в група С към този момент Япония е с 1 точка и голова разлика 2:6, който се явява "най-слабия" трети отбор. Селекцията на Чили при всички положения отива към елиминационната фаза. При победа „самураите” срещу Еквадор ще станат с четири точки и ще изравнят най-малко Уругвай, като победа за азиатците ще изхвърли Парагвай от турнира.

Още в третата минута парагвайците можеха да открият резултата. Дерлис Гонсалес направи феноменален рейд, преодолявайки и стража на Колумбия. Последва удар посока вратата, но Алваро Монтеро свърши добра работа и отклони пътя на кълбото в корнер.

В 31-ата минута десният бек Сантиаго Ариас бе намерен отдясно и пусна по земя за Густаво Куеяр. Той, от своя страна, се завъртя, преодолявайки защитник на Парагвай и стреля от изключително малък ъгъл, но все пак топката мина между краката на Роберто Фернандес за 1:0.

В 69-ата минута „лос кафетерос” удвоиха своя актив, след като Луис Маруланда отбеляза с красив удар гол след пас на Хамес Родригес, но голът бе разгледан от VAR. След съвета с видео-асистента реферът Виктор Карийо отмени гола, тъй като видя игра с ръка в изграждането на атаката.

В самия край на мача колумбийците имаха претенции за дузпа, но реферът не се съобрази с тях, докато Парагвай не успя да затрудни опонента и да направи поне равенство в дуела.


Класиране, група В:

1. Колумбия 9 т.

2. Аржентина 4 т. 

3. Парагвай 2 т.

4. Катар 1 т.