Отборът на Ню Йорк Сити е новият шампион в американската Мейджър Лийг Сокър (МЛС). Тимът, който беше основан преди 8 години, спечели първата си титла след зрелищен финал срещу Портланд Тимбърс. В редовното време срещата завърши наравно при резултата 1:1, а при дузпите по-хладнокръвни се оказаха футболистите на Ню Йорк.

Мачът за титлата се игра на „Провидънс Парк“ в Портланд. В състава на домакините имаше само двама американци. Ню Йорк Сити поведе в 41-ата минута с гол на Валентин Кастеянос. Аржентинецът получи пас от сънародника си Максимилиано Моралес и не сбърка.

В последните секунди на даденото от съдията 4-минутно продължение обаче Фелипе Мора изравни. Чилиецът беше точен след кратко разбъркване в наказателното поле и точен удар в далечния ъгъл на вратата, пазена от Шон Джонсън.

При дузпите обаче Мора пропусна първата такава за Портланд, а освен него се провали и Диего Валери. Алфредо Моралес единствен стреля неточно за Ню Йорк. Победната дузпа реализира перуанският защитник Александър Кайенс.

Така Портланд остана с една титла, спечелена през 2015 година. Отборът има и още един финал през 2018-а, загубен от Атланта Юнайтед. През миналия сезон шампион стана Кълъмбъс Крю. Сега обаче титлата беше завоювана от тима на Ню Йорк Сити, който е воден от Рони Дейла.

В плейофите Портланд елиминира последователно Минесота Юнайтед, Колорадо Рапидс и Реал Солт Лейк. Ню Йорк пък се справи с Атланта Юнайтед, Ню Инглънд Революшън и Филаделфия Юниън, за да стигне до финала.

За най-добър футболист във финала беше избран стражът на Ню Йорк Сити Шон Джонсън, който спаси дузпите на Мора и Валери. 32-годишният вратар е в тима от 2017 година, а преди това носеше екипа на Чикаго Файър, където се подвизава българският национал Станислав Иванов. Неговият тим обаче не успя да се класира за плейофите през този сезон.