Отборът на Камерун преодоля не една и две трудности, за да постигне върховната си цел – Купата на Африканските нации! „Неукротимите лъвове“ на наставника Уго Броос тримуфираха в дуела с Египет за трофея след драматичен обрат от 0:1 до 2:1. Така камерунците завоюваха своята 5-а титла на Черния континент, която им убягваше от 2002 година досега. Египет пък сложи край на поредицата си без загубен финал, която се простираше вече в продължение на 55 години.

„Стад д'Ангондже“ в Либървил прие финалния двубой и както се очакваше, в първите минути нервността беше очевидна в играта на двата отбора. Камерун владееше повече топката, но срещаше твърдата отбрана на съперника, който разчиташе на бързите си играчи в предни позиции.

Реално египтяните успяха да открият резултата в 22-ата минута при първата си чиста голова възможност. Мохамед Салах изведе Елнени отдясно, който догони до тъча и му върна. Звездата на Рома проследи внимателно набега на Мохамед Елнени в наказателното поле и находчиво го изведе с подаване в коридор. На няколко метра встрани от вратарското поле халфът на Арсенал изненада вратаря Фабрис Ондоа – вместо да опита центриране, той нанесе шут в близкия горен ъгъл за 1:0.

Камерун изглеждаше зашеметен, а в 30-ата минута лошите новини се увеличиха Адолф Тейку удари лошо главата си и очевидно не бе в състояние да продължи, което наложи влизането на Никола Н'Кулу.

Пет минути по-късно камерунците не успяха да се възползват от рядък подарък. Вратарят на Египет Есам Ел Хадари излезе да боксира центриране, но тотално се размина с топката. Тя попадна у Кристиан Басогог, който обаче шутира над опразнената врата.

След почивката превесът бе изцяло за Камерун, който не се уплаши да атакува още от самото начало. Египтяните много бързо се примириха, че играта ще се води предимно в тяхната половина, а това даде своя резултат в 62-ата минута. Тогава Бенджамен Муканджо овладя спорна топка отляво до наказателното поле и веднага центрира високо. Никола Н'Кулу се стрелна напред и от границата на вратарското поле с глава прониза долния ляв ъгъл – 1:1.

Така се наруши и традицията в последно време само единият от финалистите да бележи в мача за трофея. За последно това се беше случвало през 2004 година.

Въпреки негативната развръзка за Египет, тимът изобщо не промени поведението си и продължи да играе по-затворено, а Камерун действаше на върха на вдъхновението. В 80-ата минута Муканджо имаше чудесен шанс да отбележи, но прибърза с изстрела си и профука идеалната възможност.

Все пак справедливостта възтържествува в 88-ата минута. Себастиен Сиани прати 50-метров пас напред към влезлия като резерва на почивката Венсан Абубакар. Мощният нападател пробва да овладе на гърди пред пенлата и на пръв поглед загуби топката между трима бранители. Защитниците на египет обаче действаха толкова разсеяно, че позволиха на Абубакар да овладее за втори път, този път в пеналта и с шут от 8-9 метра да прониже долния ляв ъгъл - победа 2:1 и титла за Камерун!

Петата титла означава, че Камерун еднолично излиза втори по трофеи от Купата на Африканските нации. Единствено Египет със своите 7 триумфа са пред тях, Гана има 4, а Нигерия - 3.