С мач между домакина Кот д'Ивоар и Гвинея-Бисау ще бъде даден старт на 34-то издание на Купата на африканските нации тази вечер от 22:00 часа българско време. 24 отбора ще се впуснат в битка за трона на Африка, а любителите на футбола ще имат възможността да наблюдават някои от най-добрите футболисти в света, които се подвизават по терените в Европа и Саудитска Арабия.

Сред най-ярките звезди на турнира ще бъдат Мохамед Салах (Египет), Виктор Осимен (Нигерия), Ясин Буну, Ашраф Хакими, Нусар Мазрауи и Хаким Зиеш (Мароко), Андре Онана (Камерун), Рияд Марез (Алжир), Садио Мане, Калиду Кулибали и Папе Матар Сар (Сенегал) и други. Разбира се, това ще ощети отборите в Европа, които в продължение на няколко седмици ще загубят основни футболисти.

Мачовете ще се играят на шест стадиона в пет града в Кот д'Ивоар - Абиджан (2), Буаке, Корхого, Сан-Педро и Ямусукро. Откриващият двубой и финалът на 11 февруари ще се проведат на стадион "Аласан Утара" с 60 000 капацитет в най-големия град в страната Абиджан.

Сенегал ще защитава трофея си от 2022 година, когато за първи път стана шампион на Африка. Тимът е считан за един от фаворитите за титлата, а в груповата фаза ще срещне Камерун, Гвинея и Гамбия. Букмейкърите определят за фаворит номер 1 за трофея тима на Мароко. "Атласките лъвове" бяха голямата изненада на Мондиал 2022 в Катар, когато се представиха страхотно и се превърнаха в първия африкански тим, достигнал полуфиналите на световно първенство. Сега Мароко ще се опита да стане шампион на Африка за втори път в историята си след триумфа през 1976 година. ДР Конго, Замбия и Танзания са съперниците на Мароко в група F.

Безспорно най-голямата звезда на африканския футбол в последните години е Мохамед Салах, но Египет не успява да постигне добри резултати в международните турнири. "Фараоните", които са рекордьори в надпреварата със седем титли, загубиха във финала преди две години от Сенегал, а сега попаднаха в една група с Кабо Верде, Гана и Мозамбик.

Домакинът Кот д'Ивоар и Алжир също влизат в надпреварата с амбиции за титлата, а безспорно големи са надеждите и на Нигерия. "Супер орлите" не са печелили титлата от повече от 10 години, а сега са водени от двама от най-добрите нападатели в Европа - Виктор Осимен и Виктор Бонифейс, но Бонифейс отпадна от групата в последния момент заради контузия. В състава са и по-опитните Алекс Айоби и Ахмед Муса. Кот д'Ивоар и Нигерия ще премерят сили още в груповата фаза.

Груповата фаза на надпреварата ще се проведе в периода 13-24 януари с три мача на ден - от 16:00, 19:00 и 22:00 часа българско време. Първите два тима от всяка от шестте групи, както и четирите най-добрите трети отбора, се класират за осминафиналните битки, които започват на 27 януари. Финалът ще се играе на 11 февруари от 22:00 часа.