Холандският специалист Луис Ван Гаал прекрати треньорката си кариера. Един от най-реномираните европейски треньори спира на 67-годишна възраст. За последно Ван Гаал води английския гранд Манчестър Юнайтед, където бе наследен от Жозе Моуриньо преди близо три години.

През деветдесетте Ван Гаал спечели три титли на Холандия, както и трофея на Шампионската лига с тима на Аякс. През 1998 и 1999 той триумфира и в Испания, където води Барселона. Последва престой отново в Холандия, но начело на АЗ Алкмаар, с чийто тим също печели титлата в Ередивизи.

Следва нова титла с Байерн Мюнхен в Германия, преди да класира националния тим на своята страна на полуфиналтие на Мондиал 2014.

„Вече съм пенсионер. Нямам никакви амбиции да бъда директор или телевизионен анализатор. Съпругата ми се отказа от работата си в последните 22 години, за да ме следва в чужбина. Още когато бях на 55 ѝ казах, че възнамерявам да спра, но въпреки това продължих до 65. Тя има право да живее с мен и извън футбола. Мога да кажа, че е щастлива”, сподели Ван Гаал.

„Можех да работя като технически директор. В тази роля обаче, не можеш да присъстваш на тренировки или да кажеш нещо без да се притесняваш дали то ще бъде подходящо за треньора, директорите или медиите. Не искам такава работа”, призна още той.

Вижте галерията с моменти от кариерата на Луис Ван Гаал