Левски Чикаго 2014 вдигна купата на Средно-западните щати във Форт Уейн, Индиана. "Сините" разгромиха на финала с 6:0 Торино. Хеттрик за Левски отбеляза легионерът Владимир Вукайелович, два гола вкара Мирослав Манолов, а едно попадение добави Михайло Добрасинович. 

В първия си двубой "сините" победиха с 1:0 домакините от "Форт Уейн" 1927, с гол на Владимир Вукайелович пет минути преди края на мача. 

На полуфинала Левски детонира миналогодишния шампион на турнира "Карпатия Кикърс" 1952 с 2:1. Немците поведоха с бърз гол, още с първата атака. Малко преди края на първата част Владимир Вукайелович изравни за 1:1. След подновяването на играта Мирослав Манолов вкара победното попадение за 2:1.

"Не беше лесно да се спечели тази купа, отборите бяха много добре подготвени, особено Карпатия и Форт Уейн. Имахме доста трудности с тях, но контролирахме мачовете и съвсем закономерно взехме купата. Този трофей ни се изплъзва два пъти, но за радост успяхме да го вземем от третия опит. Това, че спечелихме отличието извън Чикаго, дава повече тежест на победите, които постигнахме, защото в Чикаго е много по-лесно да събереш боеспособен състав, това прави успеха още по-ценен", коментира старши треньорът на Левски Чикаго - Пламен Бежански. 

"Благодарим на нашия спонсор г-н Михаил Михайлов, президент на транспортна компания Montway, без неговата подкрепа, този успех нямаше да бъде възможен", каза финансовият директор на отбора - Евгени Руссу.

Припомняме ви, че през 2007 г. тогавашната Славия печели купата на Средно-западните щати в Чикаго, в същата възрастова група за над 30-годишни. По онова време сегашният треньор на Левски Пламен Бежански е бил състезател на отбора. Освен него опитните Анатоли Вътев, Тони Тодоров и Венцислав Динков, също вдигнаха трофея за втори път. Треньор на Славия е бил дългогодишния футболен деятел - Красимир Иванов - Къната.

"Статистиката показва, че тази купа се печели ведъж на 10 години от български отбор. Това, че вече сме сред четрите най-добри аматьорски отбори в САЩ е най-показателно за силата на отбора. Приказката продължава и ние мечтаем да станем шампиони на Америка", беше емоционален организаторът на Левски Чикаго Николай Василев.

Припомняме ви, че на 18 и 19 август в Детройт, ще се изиграят мачовете за Националната купа на САЩ. Турнирът се провежда от далечната 1984 г. и до този момент нито един отбор от Илиноис не е печелил купата при над 30-годишните. Също така Левски Чикаго ще бъде първият български отбор стигнал до финалите на Националното първенство на САЩ.