Домакинът на Купата на Африканските нации Кот д‘Ивоар победи ДР Конго с минималното 1:0 в полуфинален мач и се класира за финала, където ще срещне Нигерия на 11 февруари. Ден по-рано ДР Конго излиза срещу Република Южна Африка в мач за третото място.

Още в десетата минута попадение на конгоанците, дело на голямата им звезда Седрик Бакамбу, не бе признато заради засада.

В 18-ата минута последва отговор от Кот д‘Ивоар. Стефан Синго центрира за Симон Адингра, който стреля с глава, но на сантиметри от вратата на ДР Конго. В 29-ата минута гостите имаха шанс да поведат, след като Йоан Уиса връхлетя върху отскочила топка и нанесе удар към долния десен ъгъл, но Яхия Фофана спаси.

В 40-ата минута Синго центрира за Себастиен Алер, който стреля с глава, но встрани от вратата. Три минути след това Франк Кесие стреля от границата на наказателното поле, но ударът му срещна десния страничен стълб. В 49-ата минута Тео Бонгонда можеше да даде аванс на ДР Конго, но от добра позиция стреля вляво от вратата на Кот д‘Ивоар.

Десет минути по-късно Франк Кесие нанесе рязък удар, като Лионел Мпаси-Нзау не изглеждаше подготвен, но някак успя да блесне с изумително спасяване. В 65-ата минута логичното се случи и Кот д‘Ивоар излезе напред в резултата. Макс Градел изведе Себастиен Алер на отлична позиция, а нападателят стреля точно под напречната греда и се разписа за 1:0.

Три минути по-късно Алер засече с глава центриране към наказателното поле, но не успя да уцели очертанията на вратата. В 71-вата минута Алер шутира от границата на наказателното поле вляво от вратата.

ДР Конго направи опит да стигне до изравнително попадение в 78-ата минута, когато Мешак Елия шутира от границата на наказателното поле, но в аут. До края на срещата голове не паднаха и Кот д‘Ивоар си уреди финал срещу Нигерия.