Истанбул Башакшехир спечели турската Суперлига за първи път в своята история, прекъсвайки доминацията на „Голямата тройка“ в лицето на Фенербахче, Галатасарай и Бешикташ.

Башакшехир, създаденият през 1990 общински отбор от Истанбул, грабна титлата след победа над Кайзериспор с 1:0. Вторият в таблицата Трабзонспор отстъпи при визитата си на Коняспор с 3:4. Башакшехир, който стана едва шестият клуб, който печели Суперлигата след създаването й през 1959, оглави крайното класиране с актив от 69 точки, на седем пред Трабзонспор, кръг преди края на първенството. Сиваспор е трети, а Бешикташ, Галатасарай и Фенербахче съответно четвърти, пети и шести.

Играейки пред празни трибуни заради ограниченията, свързани с коронавируса, играчите на Истанбул ББ пренебрегнаха препоръките и се прегърнаха и отпразнуваха триумфа, което на няколко пъти доведе до намеса на стюардите. Телевизионни кадри показаха фенове, които наблюдаваха срещата на големи екрани, седейки на пластмасови столове извън стадиона, изпадайки в еуфория след края на мача на Трабзонспор, преди последния съдийски сигнал в срещата на Башъкшехир. Те запалиха факли, прегръщаха се и скандираха, веейки знамена в цветовете на любимия отбор – оранжево и синьо, извън стадион „Фатих Терим“.

Башакшехир контрастира на маркетингово ниво с градската „Голяма тройка“ – Фенербахче, Галатасарай и Бешикташ, които имат помежду си общо 54 титли на Суперлигата. Те разполагат и с огромни фенски маси, докато Истанбул ББ има стадион с капацитет от 17 000 седящи места. Името им беше променено на Башъкшехир през 2014, когато отборът се премести на нов стадион в квартал в Истанбул със същото име, където сериозно влияние има партията на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган АКП. Тогавашният министър-председател игра в оранжев екип в демонстративен мач, за отбележи случая. Миналата година, Ердоган заяви, че е основал клуба, и че би било революционно, ако той спечели лигата. Краят на сезона беше отложен заради пандемията от коронавирус.