Пандемията от коронавирус, която блокира футболния живот, даде възможност на малки шампионати да влязат в полезрението на феновете. И докато в Беларус фокусираха цялото внимание, то веднага след старта на първенството на Фарьорските острови тази лига стана по-интересна.

Всеки, който следи първенството на този малък северен архипелаг, е наясно, че футболът там се развива сериозно и е далеч от предразсъдъците, че притежава по-скоро забавен, отколкото сериозен характер. 

"Футболът там вече бере плодовете на култура, която е заложена още в началото на 20-и век. Някога да се види картина от мачовете на Фарьорските острови беше истинско чудо или щастие за колекционерите на екзотични първенства, но днес мачовете се излъчват пряко по телевизията", анализира сайтът goal.net.ua.

Фарьорски острови

източник: Getty Images


Няма да е пресилено да се каже, че местните клубове печелят десетки хиляди долари от продажбата на сезонни билети, а като интерес, се оказва, че Фарьорските острови са най-футболната страна в Европа средно на глава от населението. Такъв ореол ѝ поставиха дори статистиците от Sportingintelligence, които направиха детайлно проучване още през 2012-а година.

Според анализите цели 10% от населението на страната редовно посещават мачовете на своите отбори. Това прави 5 хиляди активни фенове от почти 50 хиляди души население на Фарьорските острови. Така фарьорците се оказаха по-запалени по футбола от жителите на Исландия, където на мачове ходят 4 процента от общото население, Кипър (4.03 процента), Шотландия (3.68) и Англия (2.79).

Но и това изследване не показва цялата пристрастеност на населението към футбола. Местната федерация организира и администрира общо около 30 различни първенства и турнири, а мъжкият шампионат е представен от четири дивизии, като има шампионат и при подрастващите: от 9-годишни до младежи до 21 години. Има и лига за ветерани, където ритат хора над 45 години, както и турнири за Купата и Суперкупата.

Фарьорски острови

източник: Getty Images


При жените ситуацията също е доста прилична: две дивизии, първенство за дами над 45 години, турнири за Купата, както и девически турнири и първенства за момичета от 9 до 17-годишна възраст.

През този сезон в мъжките първенства се включват 62 отбора, като в тази цифра влизат и дублиращи или втори отбори. Отделно са и отборите при подрастващите.

През миналата година титлата се реши в последния кръг, а конкурентите бяха Клаксвикар и Б36 Торсхавън и то с равни точки. Накрая Краксвикар грабна трофея по голова разлика. Решителният мач привлече 6 хиляди зрители, което е повече от 12% от населението на страната

Фарьорски острови

източник: Getty Images


Фарьорите се пребориха с коронавируса сравнително бързо и започнаха новото си първенство на 9-и май, като мачовете могат да се гледат не само на местната телевизия, но и в Норвегия. При отсъствие на мачове в норвежките лиги местните телевизии решиха да купят правата на Фарьорската лига. Сумата за момента не се споменава, но клубовете вече се усмихват при възможността да привлекат по-качествени чужденци и да бъдат по-конкурентни на тези от своето ниво в Европейските турнири.

Местните фенове може да се върнат вече на трибуните, но ограниченията са за не повече от 100 човека в един сектор. Това не е проблем, предвид обичайната посещаемост между 200 и 400 човека на мач.

Фарьорски острови

източник: Getty Images

На островите има 20 стадиона, като само един е с натурална трева. Останалите са с изкуствено покритие, което е нормално предвид климатичните условия и оскъдната зелена трева. 

Отделно от това, продължава модернизацията на националния стадион Торсволур, който е построен през 1999-а. Там домакинства националния отбор, а също така и отборите в европейските клубни турнири. След ремонта капацитетът ще бъде за 7 хиляди човека, което ще донесе нов местен рекорд по посещаемост./ БТА