Президентът на ФИФА Джани Инфантино призова за взимането на мерки, след като привърженици на Трабзонспор нахлуха на терена и влязоха в сблъсък с футболисти на Фенербахче в неделя вечер.

„Фенерите“ празнуваха успеха си с 3:2 – осигурен след победен гол на Мичи Батшуай в 87-та, на терена, когато домакински запалянковци се насочиха към играчите на гостуващия състав. Самият Батшуай бе заснет да сваля на земята привърженик с удар от каратето, докато Брайт Осай-Самуел използва юмрука си срещу друг фен.

Кадри показаха как един от нахлулите на игрището запалянковци се опитва да използва ъглово флагче като оръжие. В крайна сметка, охраната изведе играчите на Фенербахче през тунела към съблекалните.

Инфантино определи насилието като „абсолютно неприемливо“ и призова „отговорните институции“ да вземат необходимите мерки. „Насилието, видяно след двубоя от турската Суперлига между Трабзонспор и Фенербахче, е абсолютно неприемливо – както на терена, така и извън него, то няма място в нашето общество. Казвал съм го преди, ще го кажа и сега – без изключение, във футбола, всички играчи трябва да са в безопасност, за да могат спокойно да изиграят мача, който носи толкова много радост на мнозина хора по света. Призовавам отговорните институции да направят така, че това е уважено на всички нива, и виновните за тези шокиращи сцени в Трабзон да бъдат държани под отговорност за действията си“, написа президентът на ФИФА в социалните мрежи.

Турският вътрешен министър Али Йерликая каза, че вече е започнато разследване и нахлулите на терена привърженици ще бъдат идентифицирани. Местната футболна федерация също осъди инцидента и заяви, че отговорните лица ще бъдат наказани след разследването.

Само преди няколко месеца президентът на Анкарагюджю беше арестуван, след като си позволи да удари съдия след мач, което предизвика Федерацията да прекъсне за кратко двубоите от Суперлигата.

С успеха Фенербахче остава на две точки от лидера Галатасарай – третият Трабзонспор е на цели 30 пункта от „фенерите“, заемайки третата позиция.