Бившият играч на Шефилд Юнайтед Лутън Шелтън почина на 35 години след продължителна борба с амиотрофичната латерална склероза, която му бе диагностицирана през 2018 година, когато бе принуден да прекрати кариерата си.

Шелтън Лутън е рекордьор по голове за националния отбор на Ямайка. В рамките на 75 двубоя той нанизва 35 попадения. В кариерата си е играл за Хелзингборг, Шефилд Юнайтед, Валеренга, Олборг, Карабюкспор, Волга, а за последно в Харбър Вю. Подвизавал се е както като нападател, така и като ляво крило.

АЛС е неврологично заболяване, което се характеризира с прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетки в гръбначния и главния мозък. Впоследствие това води до парализа и фатален край. Болестта довежда до атрофия на мускулите и мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира. Най-известният заболял от амиотрофичната латерална склероза е геният във физиката Стивън Хокинг, който едва на 21 бива диагностициран. В следващите години постепенно губи способността си да ходи и да се движи, което го поставя в инвалидна количка до края на живота му, който настъпи през 2018 година.