Аякс - най-големият холандски футболен клуб - става на 117.

Точно на 18 март 1900, в Амстердам се ражда отборът, който с годините ще стане еталон за люпилня на таланти.

И макар че в момента славата не съпътства дните на Аякс, никой не може да отрече мястото на холандския гранд в историята.

Тимът от Амстердам остава и един от малкото, които имат истинска и съвсем оригинална купа на Шампионската лига във витрината си.

И досега тоталният футбол, измислен от Ринус Микелс остава едно от най-значимите "изобретения" на футболната мисъл.

Най-великите моменти на Аякс са в началото на 70-те - три последователни КЕШ, и от средата на 90-те - трофей от Шампионската лига и Интерконтиненталната купа.

Аякс е дал на света Ринус Микелс, Йохан Кройф, Франк Рийкард, Марко ван Бастен, Денис Бергкамп, Патрик Клуиверт, Златан Ибрахимович, и още много, много, много.

33 титли на Холандия стоят в музея на славата на Аякс, 18 купи и 8 суперкупи на страната. Редом до тях са 4 трофея от Шампионската лига, тогава Купа на европейските шампиони - от 1970–71, 1971–72, 1972–73 и 1994–95, една КНК (Купа на носителите на национални купи) и една Купа на УЕФА, две Суперкупи на УЕФА, две Интерконтинентални купи.

В Аякс вече от 10 години никой не играе с легендарния №14 на Йохан Кройф, изтеглен от употреба.

Въпреки че през новия век Аякс се опитва да се раздели с този образ, в исторически план клубът е свързван дълги години с еврейски корени, заради стадиона, на който стартира - в еврейски квартал на Амстердам.

В Холандия за Класика се смята битката между Аякс и Фейенорд.

От 1996-та, дом на Аякс е "Амстердам Арена".